Luiten hoog op leaderboard na eerste dag Turkish Airlines Open

Nederlander speelt uitstekende ronde op Montgomerie Maxx Royal

joost luiten

Live vanaf Montgomerie Maxx Royal

De kop voor boven dit stukje was al geschreven. 'Ronde om door een ringetje te halen', zou het worden. Er was weliswaar een bogey gemaakt op de korte par-4 vijftiende, voor de rest was er op de openingsronde van de Nederlandse nummer 1 niets aan te merken, zo erkende hij na afloop ook zelf.

'Op die par-4 lig ik eigenlijk voor het eerst van de dag net uit positie. Ik twijfelde of ik onder of over de boom heen zou gaan en raak de top van de boom net waardoor ik tegen een bogey aanloop. Dat kan gebeuren en dat kon ik dan ook vrij makkelijk van me afzetten omdat ik verder goed speelde. Die laatste bogey vind ik wat dat betreft ook veel vervelender...', haalde hij zelf de reden aan waarom de kop boven het artikel op het laatste moment werd aangepast.

'Je weet dat de negende (Luiten begon zijn ronde op 10, red) een lastige hole is, maar ik sla ook gewoon een slechte bal. Ik kon niet precies zien waar ik geland was en dacht zelfs even aan out of bounds, maar gelukkig was dat niet het geval...al kon ik helemaal niets met twee grote bomen vlak voor mijn neus. Misschien wilde ik wel net even iets teveel bij die tweede slag en daardoor raak ik die boom vol. Aan de andere kant: opzij en naar rechts was ook niet echt ene optie. Ja dan loop je tegen een bogey aan op je laatste hole. Dat is balen, maar of je hem nu op de eerste of de laatste maakt; je doet er toch niets meer aan', liet hij doorklinken de lessen van Karl Morris goed toe te kunnen passen in de praktijk.

Alle onderdelen van Luitens spel waren uitstekend op de eerste dag in Belek.

Terug naar het begin van de ronde, want dat was - net als zijn spel op het grootste deel van de dag - wel degelijk om door een ringetje te halen en met een lange birdieputt op hole 1 en een chip-in voor eagle op hole 2 vond Luiten direct de goede toon.

'Het is natuurlijk lekker om je ronde op zo'n manier te beginnen, dan zit je er meteen lekker in, maar ook verder stond ik ze gewoon goed te raken. Vanaf de tee, met mijn ijzers en ook op de green, het voelde lekker. Met -5 heb je gewoon een hele goede score voor de eerste dag binnengebracht en sta je er heel goed voor voor de rest van de week al blijft het natuurlijk jammer dat je een goede ronde niet een héle goede ronde hebt kunnen maken door die laatste hole. Vergeten en door naar morgen!'.

De tweede ronde van het Turkish Airlines Open start Luiten met een achterstand van twee slagen van leiders Tom Lewis en Matthias Schwab die beiden met -7 het clubhuis bereikten terwijl ook de Belgen Thomas Pieters (-6) en Thomas Detry (-5) prima openden.

Dat laatste kon overigens niet gezegd worden van Padraig Harrington, al had zijn kaart er héél anders uitgezien als hij één hole weg mocht strepen. Op de par-5 vierde (waar Luiten een tweede eagle maar nipt miste) sloeg hij zijn bal tot drie keer toe in het water waardoor hij uiteindelijk een tien op zijn kaart moest schrijven. Met +3 houdt hij vooralsnog alleen Alvaro Quiros achter zich.

De enkele keer dat Luiten geen goed teeshot had, loste hij dat uitstekend op, zoals hier op de par-3 vijfde waar hij zijn bunkershot bijna in de hole slaat.

Leaderboard

Slag voor slag en hole voor hole verslag teruglezen? Dat kan op de twitterpagina van @golfersmagazine. Ook de tweede dag volgen we op de voet vanaf de baan. Luiten speelt (samen met Thomas Detry) vanaf 11.40 lokale tijd (09.40 Nederlandse tijd) vanaf hole 1.

Tour
  • Golfers Magazine