Deze Week: uitwaaien en cashen op Maui

PGA Tour verzamelt kampioenen in de staat Hawaii … Volgende week herstart Europese Tour in Johannesburg … Oranje-talenten spelen Orange Bowl

Kapalua

Beste Golfers,

Ook natuurlijk namens 'Deze Week' een Gelukkig 2020.

Deze rubriek bestaat al meer dan tien jaar en hoewel een groot aantal wedstrijden en kampioenschappen elk seizoen weer op de kalender stonden en staan, is elke editie steeds anders.

Zo ook nu: het Tournament of Champions dateert al uit 1953.Europese Tour

Nog een weekje vakantie en dan wordt het seizoen 2020 van de Europese Tour hervat met een van de oudste golfkampioenschappen van de wereld: het Zuid-Afrikaans Open.

Van 9 – 12 januari verzamelen zich extra veel spelers op de twee banen van de Randpark Golfclub in Johannesburg: liefst 240 in plaats van de gebruikelijke 156. Maar het aantal spelers dat na tweede dagen de cut haalt, is niet anders: top-65 plus ties.

Vooralsnog staan ook Lars van Meijel, Wil Besseling, Daan Huizing en Johannes Veerman op de deelnemerslijst. Darius van Driel ontbreekt daarop.

Joost Luiten traint volgende week in Dubai en hij doet van 16 - 19 januari mee aan het met zeven miljoen dollar gedoteerde Abu Dhabi Championship.

Meer informatie via de website van de Europese TourPGA Tour

Toernooi: Sentry Tournament of Champions

Data: 2 – 5 januari 2020

Baan: Plantation Course, Kapalua Resort, Maui, Hawaii (VS)

Lengte: 6.874 meter

Par: 73

Prijzengeld: $ 6.700.000

Mooie namen: Top-10 spelers als Dustin Johnson, Jon Rahm, Justin Thomas, Patrick Cantlay en Xander Schauffele doen mee.

Nederlanders: Geen

Laatste winnaars: 2019 – Xander Schauffele, 2018 – Dustin Johnson, 2017 – Justin Thomas, 2016 – Jordan Spieth, 2015 – Patrick Reed

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Vanwege het tijdsverschil van elf uur is het misschien even puzzelen. Bovendien is het schema niet altijd even logisch vanwege de play-offs van het college football en de NFL.

Live: Ronde 1, 3 januari van 0.00-4.00 uur. Ronde 2, 4 januari van 0.00-4.00 uur. Ronde 3, 4 januari van 22.00-2.00 uur. Ronde 4, 6 januari van 0.00-4.00 uur.

Herhalingen: Ronde 1, 3 januari 12.30-16.30 uur. Ronde 2, 4 januari van 12.30-16.30 uur. Ronde 3, 5 januari van 12.30-16.30 uur. Ronde 4, 6 januari van 12.00-16.00 uur.

Bijzonderheden: Iedereen die in het kalenderjaar 2019 een of meerdere toernooien van de PGA Tour won, mag meedoen aan het Tournament of Champions, dat al vanaf 1953 op de kalender staat. Sinds de editie 1999 is het Kapalua Resort (foto boven)  van het eiland Maui in de staat Hawaii gastheer.

Niet alle winnaars hebben de invitatie aanvaard. Mannen als Tiger Woods, Brooks Koepka, Rory McIlroy, Shane Lowry, Phil Mickelson en Justin Rose komen niet.

Wie doen er wel mee?

Patrick Cantlay, Paul Casey, Cameron Champ, Corey Conners, Tyler Duncan, Rickie Fowler, Dylan Frittelli, Lanto Griffin, Jim Herman, J.B. Holmes, Max Homa, Dustin Johnson, Sung Kang, Kevin Kisner, Matt Kuchar, Nate Lashley, Adam Long, Graeme McDowell, Keith Mitchell, Collin Morikawa, Sebastian Munoz, Kevin Na, Joaquin Niemann, Ryan Palmer, J.T. Poston, Jon Rahm, Chez Reavie, Patrick Reed, Xander Schauffele, Justin Thomas, Brendon Todd, Martin Trainer, Matthew Wolff en Gary Woodland.

Mooi veld derhalve. Met minder dan 35 spelers en een prijzengeld van 6,7 miljoen dollar is het zeker dat iedereen met een mooie cheque naar huis gaat. Veel spelers nemen hun gezin mee om op Maui de jaarwisseling te vieren.

De winnende scores zijn over het algemeen laag. Het record staat met 31 onder par op naam van Ernie Els en het is een wonder dat er nog nooit iemand lager dan 62 is gegaan. Xander Schauffele voegde zich vorig jaar bij KJ Choi, Graeme McDowell, Jason Day en Chris Kirk als auteur van deze score.

Veel van de holes zijn of stevig up- of downhill en dat maakt lengte op de Plantation Course - aangelegd op een oude ananasplantage - een relatief begrip. De greens zijn over het algemeen groot en de fairways ogen niet alleen breed – ze zijn het ook.

Maar er is ten opzichte van 2018 een behoorlijk groot verschil. De uit 1991 stammende baan is op de schop gegaan. Het ontwerp is grotendeels ongewijzigd gebleven, maar de fairways en greens zijn opnieuw ingezaaid.

Volgens de Amerikaanse website Golfweek hebben de fairways meer rol gekregen. De baan zou nu firm & fast zijn. Daarnaast zijn er nieuwe bunkers op 3, 5, 15 en 16 (wat het totaal op 93 brengt) en nieuwe tees op 1, 3, 4, 7, 8, 9 en 15.

In de middaguren kunnen de heersende Trade Winds opsteken. De editie 2013 moest vanwege die wind tot 54 holes worden ingekort. De wind is er mede de oorzaak van dat de greens voor tourbegrippen niet snel zijn: 10.0 tot 10.5 op de stimpmeter.

Meer informatie en vanaf donderdag 23.00 uur Live Scoring via de website van de PGA TourLPGA Tour

Het seizoen 2020 van het sterke damescircuit telt 33 toernooien in elf verschillende landen, kondigde commissionair Mike Whan onlangs aan. Anne van Dam en haar collega’s mogen 75 miljoen dollar verdelen.

De eerste wedstrijd wordt half januari in Orlando gespeeld.

Meer informatie via de website van de LPGA TourLadies European Tour

In de tweede helft van januari worden op het Spaanse La Manga de pre-kwalificatie en de Qualifying School voor het seizoen 2020 gespeeld.

Meer informatie via de website van de Ladies European TourChallenge Tour

De Europese eerste divisie begint het seizoen 2020 eind januari met drie wedstrijden in Zuid-Afrika. Daarna is er een lange pauze tot mei.

Volledig schema 2020 via de website van de Europese Tour

Oranje Amateurs

Benjamin Reuter en Anne Sterre van Dungen doen van 2 – 6 januari in Florida mee aan de Orange Bowl, een van de traditionele jeugdwedstrijden van de golfwereld.

Meer informatie en scoring via de officiële website van de Orange Bowl

Tour
  • Golfsupport.nl