Johnson wint, Luiten 25e

Voor de tweede opeenvolgende week legde Dustin Johnson beslag op de eerste plaats.

Een 25e plaats, een cheque van €76,292,- en een kleine stijging op de wereldranglijst die wel nagenoeg zeker was om zich definitief te plaatsen voor het WGC Matchplay. Dat is de kortst mogelijk samenvatting van de week van Joost Luiten bij het ijzersterk bezette World Golf Championship in Mexico.

Na twee rondes level par, en één ronde ruim ónder par, tekende de Nederlander op de slotdag op Chaputepec voor een ronde net boven par (+1). Op de lastige, smalle, bosrijke baan opende de Rotterdammer net als op de eerste en de derde dag met een birdie, maar daarna lukte het hem nergens meer een slag te winnen. Er volgden tot het clubhuis zestien parren en alleen op de par-3 dertiende leverde hij in. Zijn afslag eindigde ver van de vlag maar wel op de green, maar het duurde vier (!) putts voor hij de bal in de hole had. 

'Echt totale onzin en niet nodig. Ik mist twee keer een putt van een meter... Maar laten we positief beginnen: ik raak zeventien greens, had een putt voor eagle en de rest voor birdie. Als je dan maar een birdie weet te maken dan voelt het alsof je elke hole je kans misloopt. Ik weet dat ik positief moet zijn want mijn spel is gewoon goed genoeg. Maar als je vier dagen niets weet te holen en dan eigenlijk heel makkelijk 25ste wordt, dan weet je dat er nog zoveel meer in zit. Het is net als vorig jaar wachten tot de putter weer een beetje gaat lopen.'

Door zijn 25e plaats stijgt hij op de wereldranglijst van de 66e naar de 64e plaats, en dat zou precies genoeg zijn om in het veld van het WGC Matchplay te komen. Het veld daarvoor wordt echter pas volgende week bekend gemaakt en dus is het nog even spannend of hij zich weet te plaatsen voor dat evenement.

Wie zich daar geen zorgen om hoeft te maken, is Dustin Johnson. De Amerikaanse nummer 1 van de wereld, zei na het veroveren van de eerste plaats op de ranking dat hij niet wist hoe hij met die nieuw verworven status om zou gaan: 'vraag dat volgende week maar', zei hij na zijn overwinning in het Genesis Open vorige week. 

Het antwoord in Mexico was helder: opnieuw won de lange Amerikaan. Halverwege de slotronde leek hij met vier birdies de deur dicht te hebben gegooid, maar door bogeys op twaalf en dertien zette hij deze weer op een kier. Een foutloos slot van de ronde (vier parren en een birdie) hielden de marge in stand: met -14 bleef Johnson Tommy Fleetwood precies één slag voor.

Thomas Pieters was opnieuw indrukwekkend. Onze zuiderbuur tekende vier dagen op rij voor een score onder par en eindigde met -11 op een meer dan verdienstelijke vijfde plaats waardoor hij voor het eerst in zijn loopbaan de top-30 van de wereldranglijst (29e) binnen gaat.

Einduitslag

(Foto: ANP)