Fusie PGA en Europese Tour?

Als het aan Tim Finchem – de aftredende topman van het Amerikaan circuit – ligt, komt het tot een soort samensmelting van beide Tours.

Als het aan Tim Finchem – de aftredende topman van het Amerikaan circuit – ligt, komt het tot een soort samensmelting van beide Tours.

De commissioner van de PGA Tour doet die uitspraak tijdens een interview met de website van de BBC – tien dagen voor Jay Monahan zijn functie over neemt.

Meer en meer Europese – maar ook Zuid-Afrikaanse, Aziatische en Australische – spelers zijn lid geworden van de PGA Tour. Deels omdat ze week in, week uit hun krachten willen meten met andere topspelers, deels omdat de prijzengelden in de VS veel hoger zijn .

In 2017 kan er op de PGA Tour ruim driehonderd miljoen dollar worden verdeeld. In Europa – omgerekend – ongeveer 175 miljoen dollar.

Van de spelers uit de top-50 zijn er ongeveer veertig (ook) lid van de Amerikaanse Tour.

Maar volgens Finchem speelt ook het tijdverschil tussen Europa en de VS een belangrijke rol.

‘Als Sergio Garcia in de Verenigde Staten speelt, krijgt hij waarschijnlijk meer tv-tijd dan wanneer hij in Spanje in actie komt, omdat de PGA Tour in Europa op prime time wordt uitgezonden.’

Mede door deze factoren is er volgens Tim Finchem te veel druk op de Europese Tour ontstaan.

‘De omstandigheden zijn hier (in de VS, red.) zoveel beter en daarom zijn we sterk van mening dat we dingen moeten doen om de balans tussen de Tours te verbeteren.’

‘Het is niet bij voorbaat gezond dat de komende 25 jaar iedereen opstaat met idee om in de VS te willen golfen.’

Finchem realiseert zich terdege dat de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley, daar misschien anders tegenaan kijkt. 

Pelley – een Canadees – zal dit soort uitlatingen eerder zien als een poging van de Amerikanen om ‘zijn’ circuit op te slokken.

Het lijkt erop dat Finchem na zijn aftreden een soort nieuwe, vrije rol krijgt: proefballonnetjes oplaten en zien hoe daar op wordt gereageerd. Op die manier houdt zijn opvolger de handen vrij en schoon.

Wordt een idee aanvaard, dan is dat mooi. Is dat niet het geval, dan is er nog geen man overboord: het was immers geen 'echt' voorstel van de PGA Tour. Geloof maar niet dat Jay Monahan niet op de hoogte was van wat Finchem tegen de BBC zei.

Finchem: ‘Keith is een gedegen vent en hij heeft een goede zakelijke achtergrond. Daar kan hij zijn voordeel mee doen. Ik denk dat de uitdagingen echter lastig zijn. Het is geen geheim dat ik denk dat het beste antwoord is dat er een nieuwe organisatie komt die professioneel golf op een wereldwijde basis vertegenwoordigt.’

Foto Tim Finchem: Getty Images