Deze Week: herstart in Johannesburg

Vier Nederlanders in Zuid-Afrikaans Open … PGA Tour blijft in Hawaii …. Hong Kong Open wordt toch gespeeld

Randpark Golfclub

Europese Tour

Toernooi: Zuid-Afrikaans Open

Data: 9 – 12 januari 2020

Baan: Randpark Golfclub, Firethorn Course en Bushwillow Course, Johannesburg, Gauteng (Z-A)

Lengte: 6.862 / 6.507 meter

Par: 71

Prijzengeld: € 1.100.000

Mooie namen: Louis Oosthuizen, Branden Grace, Erik van Rooyen, Christaan Bezuidenhout, Thomas Detry, Eddie Pepperell en Rasmus Højgaard

Nederlanders: Wil Besseling, Lars van Meijel, Daan Huizing en Johannes Veerman

Laatste winnaars: 2019 – Louis Oosthuizen (Z-A), 2018 – Chris Paisley (Eng), 2017 – Graeme Storm (Eng), 2016 – Brandon Stone (Z-A), 2015 – Andy Sullivan (Eng)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00-15.00 uur.

Bijzonderheden: Het seizoen 2020 van de Europese Tour wordt hervat met een van de oudste golfkampioenschappen van de wereld. Het eerste Zuid-Afrikaans Open werd al in 9103 gespeeld.

Van 9 – 12 januari verzamelen zich extra veel spelers op de twee uitstekende banen van de Randpark Golfclub (foto boven) in Johannesburg: liefst 240 in plaats van de gebruikelijke 156. Maar het aantal spelers dat na twee dagen de cut haalt, is niet anders: top-65 plus ties.

Iedereen speelt een ronde op Firethorn en op Bushwillow. Voor ronde drie en vier wordt alleen Firethorn gebruikt.

Lars van Meijel, Wil Besseling, Daan Huizing en Johannes Veerman staan op de deelnemerslijst. Darius van Driel ontbreekt daarop.

Joost Luiten traint deze week in Dubai en hij doet van 16 - 19 januari mee aan het met zeven miljoen dollar gedoteerde Abu Dhabi Championship.

En dan nog dit (I): Gary Player is qua zeges recordhouder. Hij mocht de trofee dertien keer in ontvangst nemen.

En dan nog dit (II): De laatste speler die zijn titel met succes verdedigde, was Trevor Immelman. Hij won in 2003 en in 2004.

En dan nog dit (III): Oud-kampioen Graeme Storm speelt deze week zijn eerste toernooi sinds april 2018. Een hardnekkige polsblessure hield hem meer dan anderhalf jaar aan de kant.

En dan nog dit (IV): De drie beste, nog niet geplaatste spelers, van het Zuid-Afrikaans Open mogen in juli op Royal St George's meedoen aan The Open.

En dan nog dit (V): Brooks Koepka maakt volgende week zijn rentree in Abu Dhabi na een afwezigheid van ruim twee maanden. Een ingreep aan zijn knie zorgde ervoor dat Koepka onder andere de Presidents Cup miste.

Starttijden dag  1 en 2 (in Johannesburg is het een uur later)

Vanaf donderdag 5.45 uur Live Scoring via website Europese TourPGA Tour

Toernooi: Sony Open in Hawaii

Data: 9 – 12 januari 2020

Baan: Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii (VS)

Lengte: 6.441 meter

Par: 70

Prijzengeld: $ 6.600.000

Mooie namen: Justin Thomas, Webb Simpson, Matt Kuchar, Patrick Reed, Collin Morikawa en Hideki Matsuyama.

Nederlanders: Geen

Laatste winnaars: 2019 – Matt Kuchar (VS), 2018 – Patton Kizzire (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Fabian Gomez (Arg). 2015 – Jimmy Walker (VS)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag tot en met zaterdag van 1.00-4.30 uur. Zondag van 0.00-4.00 uur. Overdag ruime samenvattingen

Bijzonderheden: De eerste editie van dit kampioenschap werd in 1965 gespeeld. Dat was op Waialae en deze pal aan de oceaan gelegen course is altijd gastheer gebleven.

De wind kan een rol spelen op de niet al te lange baan, maar over het algemeen zijn de scores laag.

Het baanrecord staat sinds 2017 met 59 op naam van Justin Thomas. Hij won het kampioenschap met een score van 27 onder par - eveneens een record.

Thomas, die afgelopen zondag het Tournament of Champions won, heeft een gemiddelde score op Waialae van  66,6 - beter dan wie dan ook in de laatste tien jaar van dit kampioenschap. Als de 26-jarige speler deze week (weer) wint, dan is de tweede keer in zijn loopbaan dat hij in zijn eerste vijf toernooien van het seizoen drie zeges boekt. Johnny Miller (1974 en 1975) en Tiger Woods (2003, 2008 en 2013) zijn momenteel de enige spelers die dit op het Amerikaanse circuit hebben gepresteerd.

Vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website PGA TourLPGA Tour

Het seizoen 2020 van het sterke damescircuit telt 33 toernooien in elf verschillende landen, kondigde commissionair Mike Whan een paar weken geleden aan. Anne van Dam en haar collega’s mogen in 2020 75 miljoen dollar verdelen.

De eerste wedstrijd wordt van 16 – 19 januari in Orlando gespeeld.

Meer informatie via de website van de LPGA TourLadies European Tour

In de tweede helft van januari worden op het Spaanse La Manga de pre-kwalificatie en de Qualifying School voor het seizoen 2020 georganiseerd.

Meer informatie via de website van de Ladies European TourChallenge Tour

De Europese eerste divisie begint het seizoen 2020 eind januari met drie wedstrijden in Zuid-Afrika. Daarna is er een lange pauze tot mei.

Volledig schema 2020 via de website van de Europese TourAziatische Tour

Vanwege de volksopstand in de voormalige Brits kroonkolonie werd het Hong Kong Open vorige maand niet gespeeld. Deze week (9 – 12 januari) moet het allemaal wel lukken op de course van de Hong Kong Golfclub, maar de resultaten tellen niet mee voor de ranglijst van de Europese Tour.

Brits Open-kampioen Shane Lowry is de mooiste naam op de deelnemerslijst.

Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Aziatische TourPro Golf Tour

Het seizoen 2020 begint in Egypte. Van 14 – 16 januari wordt er de Red Sea Egypt Classic gespeeld. De baan van de Sokhna Golfclub vormt het decor.

Meer informatieAlps Tour

Ook dit circuit ‘slaat af’ in Egypte. Eveneens op de Sokhna Golfclub… Daar wordt van 23 – 25 februari het Red Sea Little Venice Open gespeeld.

Meer informatie

 

NGF-spelers en -selectiesVan 21 - 24 januari doet het Nederlands mannenteam op het Spaanse Costa Ballena - ten noorden van Cadiz - mee aan een wedstrijd tegen zeven andere landen: de Octagonal Match.