Deze week: Sterren stralen in Orlando

Arnold Palmer Invitational kent schitterend veld, maar Woods… Mike Toorop doet mee aan Qatar Masters … Even rust voor Anne van Dam

Bay Hill

Europese Tour

Toernooi: Commercial Bank Qatar Masters

Data: 7 – 10 maart 2019

Baan: Doha Golfclub, Doha (Qat)

Lengte: 6.767 meter

Par: 72

Prijzengeld: $ 1.750.000

Punten voor Race to Dubai: 2.750

Mooie namen: Thomas Pieters, Thomas Detry, Brandon Stone, Chris Wood, Kurt Kitayama, Thomas Bjørn en Ross Fisher

Nederlanders: Mike Toorop. Joost Luiten heeft zich zondag teruggetrokken. 

Winnaar in 2018: Eddie Pepperell (Eng)

Laatste winnaars: 2018 – Eddie Pepperell (Eng), 2017 – Jeughun Wang (Z-K), 2016 – Branden Grace (Z-A), 2015 – Branden Grace (Z-A), 2014 – Sergio Garcia (Spa)

Beste resultaat Nederlander: In 2000 won Rolf Muntz met een score van acht onder. Hij en runner-up Ian Woosnam (-3) waren de enige spelers onder par. De harde wind was de oorzaak van de hoge scores

Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30-10.30 uur en van 12.00-15.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00-14.30 uur.

Bijzonderheden: Het vijfde en laatste toernooi van de (twee) Desert Swings is er een waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hing. Qatar investeert miljarden in sport – denk maar aan het volgende WK voetbal – maar golf is altijd een enigszins ondergeschoven kindje geweest – en gebleven.

Het Qatar Masters staat sinds 1998 op de kalender van de Europese Tour en de Doha Golfclub is altijd de gastheer geweest. Het is een typische woestijnbaan  die vooral op de tweede negen interessant is.

Opmerkelijke hole is de korte par-4 zestiende (281 meter) waarop alles van een 2 tot een 6 mogelijk is.

De wind kan – zoals in Muntz’ jaar – een forse belemmering vormen. De Shamal komt regelmatig aan gedenderd uit Saoedi-Arabië en blaast veel zand over de baan.

Eén ding is zeker: we krijgen geen back-to-back winner, want Eddie Pepperell komt niet naar het Midden-Oosten: de Engelsman kan in de VS meedoen aan de Arnold Palmer Invitational. Dat toernooi in Orlando is sowieso een grote spelbreker voor Qatar, want er staat net als afgelopen week in Oman maar een paar mooie namen op de deelnemerslijst.

Luiten trok zich terug, maar de jonge pro Mike Toorop plaatste zich door derde te worden in een plaatselijk kwalificatietoernooi.

En dan nog dit (I): Kurt Kitayama, de tweevoudige winnaar op de Europese Tour, gaat maar door met spelen. De Amerikaan is in Qatar aan zijn elfde toernooi van het seizoen toe.

En dan nog dit (II): het zou best wel eens zo kunnen zijn dat Thomas Pieters deze week de ban breekt en zijn eerste zege sinds de zomer van 2016 boekt.

Starttijden dag 1 en 2

Vanaf donderdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour



PGA Tour

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour



LPGA Tour

Anne van Dam komt van 21 – 24 maart zo goed als zeker aan de start in de Bank of Hope Founders Cup, die in Phoenix, Arizona wordt gespeeld.

Kalender LPGA Tour 2019



Ladies European Tour

Kansen voor anderen, nu Anne van Dam het land heeft verlaten. In Australie wordt van 7 – 10 maart op de Queanbeyan Golfclub het Women’s NSW Open presented by Worrells gespeeld.

Meer informatie en scoring



Challenge Tour



Wel daar was-ie vorige week dan: de aankondiging dat het seizoen 2019 van de Challenge Tour eind april in Turkije begint.

Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen.

Kalender Challenge Tour 2019



Pro Golf Tour

Het met 30 duizend euro Open Royal Golf Anfa Mohammedia wordt van 7 – 10 maart gespeeld op de Royal Golf Mohammedia. Die baan ligt – u raadt het al – in de plaats Mohammedia, is gelegen aan de kust, zo’n tweehonderd kilometer ten noorden van Marrakesh.

Meer informatie en scoring



Alps Tour

Het seizoen 2019 wordt van 25 – 27 maart in Egypte vervolgd met het Dreamland Pyramids Open. Gastheer is de bij de hoofdstad Caïro gelegen Dreamland Golfclub.

Kalender Alps Tour 2019



Amateurs Internationaal

Op Real La Manga wordt van 5 – 9 maart het Internationaal Spaans Amateur voor Senioren-dames gespeeld. Een aantal Nederlandse amateurs doet ‘op eigen gelegenheid’ mee.

Meer informatie en scoring



NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.

Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.

Volledige kalender 2019 (pdf)

Indeling en speelschema competitie

Afslag op
  • Golfsupport.nl