Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour
3

Second Stage slagveld voor Nederlanders

Qualifying School eindigt vroeg voor meeste landgenoten. Alleen Saxton door

De kans dat Joost Luiten ook in 2019 de enige Nederlander op het hoogste niveau is, is na afloop van de tweede fase van Qualifying School weer een stuk groter geworden.

Nadat eerder al een flink deel van de Nederlandse hoopvollen sneuvelde in First Stage, verging het de meeste overgebleven landgenoten niet veel beter in Second Stage dat deze week op vier verschillende Spaanse banen werd gespeeld.

Op drie van de vier locaties kwamen landgenoten in actie.

Op Alenda Golf begon Wil Besseling vol goede moed aan de vierde en laatste ronde. De lange Noord-Hollander speelde zichzelf, met Jurrian van der Vaart op de tas, dankzij een knappe 66 op de derde dag naar de goede kant van de score, maar zag al het harde werken in duigen vallen na een afsluitende 75 waardoor hij ruim buiten de noodzakelijke top-20 eindigde. Extra zuur: op basis van de eindrangschikking van het jaar plaatste hij zich maar nipt niet direct voor Final Stage. Voor Mike Toorop waren kansen op plaatsing na 54 holes al nagenoeg verkeken en een wonder (een rondje van ongeveer -10 was nodig geweest) zat er niet in in Alicante waar hij met een 69 (-3) als gedeeld vijftigste eindigde.

Op El Encin toonde Maarten Lafeber zich deze week een toonbeeld van constantheid maar. Vier dagen op rij tekende de routinier voor een rondje in zeventig slagen. Zijn totaal van acht onder par bracht hem uiteindelijk op de gedeeld 26ste plaats, twee slagen teveel om door te mogen naar Final Stage waardoor Lafeber moet hopen dat hij volgend jaar inderdaad gebruik mag maken van de hem in het vooruitzicht gestelde medical exemption.

Max Albertus eindigde op dezelfde baan als gedeeld 35ste na een slotronde in 72 met drie bogeys op de laatste negen holes. Met een totaalscore van zes onder par kwam de Brabander drie slagen tekort om door te mogen naar de volgende fase van de jacht op een van de 25 kaarten voor de Europese Tour.

Succes was er gelukkig ook, al moest het met een lampje worden gezocht. Op Las Colinas werd Lars van Meijel gedeeld 27ste, nipt aan de verkeerde kant van de score, maar eindigde Reinier Saxton bij de beste tien van het klassement na rondes in 70, 66, 69 en 67 slagen (-12) waardoor de als 68ste op de Order of Merit geeindigde speler van de Challenge Tour zijn kansen op een rentree op de Europese Tour in leven houdt. 

Saxton overleefde als enige landgenoot Second Stage.

Als Final Stage aanstaande zaterdag 10 november op Lumine van start gaat dan staat naast Saxton namens Nederland alleen Daan Huizing ook op de startlijst. Darius van Driel had op basis van zijn ranking ook mogen starten, maar de Zuid-Hollander is dermate vermoeid dat hij geen vertrouwen heeft in het met goed gevolg afleggen van het finale examen: hij trok zich terug voor de marathon over zes rondes.

Andere opvallende namen die sneuvelden voor Final Stage: Chase Koepka (broertje van de huidige nummer 2 van de wereld), Peter Whiteford (oud-winnaar Dutch Futures), Simon Khan (oud-winnaar Q-School), Johan Edfors (drievoudig European Tour winnaar)

Einduitslagen

Gerelateerd nieuws