Wind scherprechter op PGA Catalunya

Alsof Qualifying School al niet zwaar genoeg is, besloot het weer ook mee te doen in Girona.

De dag begon nog wel zo mooi in het noordoosten van Spanje. Een aangenaam zonnetje, een prettige temperatuur en een licht briesje. Prima weer voor een derde ronde op Qualifying School.

Naarmate de dag vorderde werden de omstandigheden echter steeds lastiger en besloot vooral de wind een forse duit in het zakje te doen. Met ernstige gevolgen voor de score.

Op de Stadium Course was de gemiddelde score aan het eind van de middag ruim boven de 75.5, en ook op de 'makkelijker' Tour Course lag het gemiddelde met 72,83 flink boven de par (70) van de baan.

Level par was goed, er net boven niet per se een drama, onder par een dikke bonus.

Lang zag het er naar uit dat Darius van Driel een van de nauwelijks twintig spelers ging worden die onder par het clubhuis ging bereiken, maar bij het sluiten van de markt leverde ook de Hagenaar iets in waardoor hij met level par genoegen moest nemen. Dat laatste deed hij echter met groot plezier nu hij na drie van de zes rondes en een score van -7 nog altijd maar kort achter de leiding in de wedstrijd staat.

'Het waait vrij hard vandaag. Zo hard dat de ballen nog maar net stil blijven liggen eigenlijk', vatte Van Driel de omstandigheden kort samen. 'Maar ja, je speelt op Noordwijk of niet he... Ik heb liever wind dan windstil, haha!' 

'Je moet gewoon heel geduldig blijven, parren maken, en op de holes waar je wind mee hebt kansen creeren. Level par is prima, al is de bogey op de laatste hole wel zuur: -1 voelt toch een stuk beter'.

Maarten Lafeber eindigde de dag met +2 en ook daarmee deed hij nog goede zaken. Hij leverde weliswaar iets in, maar met -4 voor de wedstrijd staat hij nog altijd aan de goede kant van de score als er nu kaarten zouden worden uitgedeeld (T21).

Heel anders liggen de kaarten er voor de andere drie landgenoten voor. Hen wacht morgen de zware taak eerst de cut te halen.

Reinier Saxton lijkt daar nog redelijke vooruitzichten op te hebben. De Santpoorter ging rond in drie boven par - dezelfde score als hij nu voor de wedstrijd heeft - en staat als gedeeld 89ste drie slagen buiten de cutline. Een ronde onder par is daarmee noodzakelijk, maar een superlage ronde niet per se.

Dat is wel wat Daan Huizing en Jurrian van der Vaart nodig hebben. Om beiden terug te vinden moet je flink scrollen op het leaderboard, en dat nadat ze er na twee rondes nog prima voor hadden gestaan.

Huizing staat na een ronde in tachtig slagen (+10) op de eenvoudigste van de twee banen op +5 en ruim buiten de top-100, terwijl Jurrian van der Vaart -eveneens met een ronde in tachtig slagen maar dan op de par-72 baan van het complex - met +7 nog een paar plaatsen lager staat. 

In theorie is alles mogelijk, maar beiden moeten morgen wel héél laag gaan om hun droom op promotie voor dit jaar nog levend te houden.

Leaderboard

(Foto: Golfsupport)