Luiten bijna onderaan leaderboard

Het was, zacht gezegd, niet de week van Joost Luiten. In het SDC Championship op de St. Francis Links eindigde hij in de absolute achterhoede van het klassement.

luiten

Je moet flink zoeken om een vergelijkbare klassering te vinden als die de zesvoudig Tourwinnaar haalde in het niet door de DP World Tour uitgezonden toernooi te vinden.

Luiten eindigde door de jaren nu en dan buiten de top-100 (recent nog in Bahrein) maar zo ver als je nu moest scrollen om bij zijn naam te komen, hoefde je maar zelden. In The Open van 2021 nam hij na twee dagen als nummer 136 van het klassement noodgedwongen afscheid van het toernooi, in 2016 eindigde hij in het Iers Open eens als 139ste en in 2014 vond hij zijn naam na rondes in 81 en 76 slagen terug op de 151ste plaats in The Open op Royal Liverpool. In die zin was de 150ste plaats in Zuid-Afrika ook historisch te noemen.

Nagenoeg vanaf het moment dat Luiten in Zuid-Afrika van start ging liep hij achter de feiten aan. Luiten, die op donderdag het toernooi vanaf hole 10 begon, bereikte de turn in 41 slagen (+5) en hoewel hij op de back nine minder slagen inleverde (1 bogey) won hij nergens ook maar één slag terug en zag hij zichzelf voor een schier onmogelijke taak om alsnog het weekend te halen.

Schier onmogelijk bleek uiteindelijk daadwerkelijk onmogelijk. Weliswaar noteerde hij op hole 4 en hole 6 twee birdies, het waren de enige slagen winst van de dag en die wogen niet op tegen de vijf bogeys, de dubbel (hole 8) en zelfs tripple bogey op de par 3 veertiende.

Uiteindelijk stopte de teller bij +7 voor de dag en +13 voor het toernooi en wist hij in het klassement nauwelijks een handvol spelers achter zich te laten.

Rentree Antony Kim

De veelbesproken rentree van de Amerikaan Antony Kim is na de eerste ronde in Jeddah op een voorlopige sof uitgelopen. Na meer dan een decennium zonder competitiegolf was het spel van het voormalig fenomeen bij lange na niet goed genoeg om serieus mee te doen en het was vooral opvallend hoeveel lengte hij tekort kwam in de door Adrian Meronk en Jon Rahm aangevoerde wedstrijd van LIV Golf. Waar de Pool en de Spanjaard met -8 de toon zetten, kwam Kim niet verder dan een openingsronde in +6, goed voor de allerlaatste plaats op Royal Greens G&CC.