Woods snel klaar bij rentreee

Niet de grote voorsprong van Cantlay, niet de ace van Zalatoris, zelfs niet de diskwalificatie van Spieth, nee, natuurlijk ging het na afloop van de tweede ronde van het Genesis Invitational vooral over de WD van Tiger Woods. Na 24 holes kwam een vroegtijdig einde aan zijn terugkeer.

tiger woods

Maanden werd er naar uitgekeken. Nadat hij in The Masters noodgedwongen op moest geven en hij alleen in het PNC Championship zijn opwachting maakte, zou hij in het door hem gehoste Genesis Invitational eindelijk weer meedoen in een écht toernooi, met een cut bovendien.

Na een eerste ronde waarin hij wisselend spel liet zien - de shank die hij sloeg op hole achttien zal veel clubgolfers tevreden hebben gestemd ('als hem het kan overkomen waarom mij dan niet') en nog vaak herhaald worden, maar zijn spel oogde redelijk, net als Woods zelf. Met +1 stond hij weliswaar in de gevarenzone, maar het halen van de cut behoorde zeker tot de mogelijkheden.

Op de tweede dag echter bleek al snel dat het zo ver niet zou komen. Nog niet eens door zijn score. Na een birdie op 1 volgden weliswaar twee bogeys (op 4 en 5) maar Woods oogde niet fris. Zó niet fris dat hij na zijn drive op de par-4 zevende zich omdraaide naar zijn flightgenoten, ze de hand schudde en in een gereedstaande buggy stapte. De reden voor zijn WD bleek al snel minder dramatisch dan velen dachten, maar de griepachtige klachten waardoor hij niet verder kon, konden nauwelijks op een slechter moment komen.

Het bleek niet de enige hobbel die het toernooi moest verwerken, want niet veel later verdween ook de naam van Jordan Spieth van de deelnemerslijst. Niet vanwege griep, maar na een verkeerd ingevulde score. Spieth maakte op de par-3 vierde een bogey, maar noteerde per ongeluk een par op zijn kaart en zette daar na afloop van de ronde zijn handtekening onder. Daarmee tekende Spieth voor een verkeerde score en daar staat, omdat hij ook de recordingarea al verlaten had toen de fout opgemerkt werd, maar een sanctie op: diskwalificatie.

'Ik heb voor een verkeerde score getekend en verliet de recordingarea in de overtuiging dat alles in orde was. Regels zijn regels in ik neem volledig de verantwoordelijkheid op me, maar het doet pijn om het toernooi zo te moeten verlaten', schreef Spieth op X nadat hij uit de wedstrijd was genomen.

Geen Woods dus in het weekend, geen Spieth, en ook geen Justin Thomas, Matt Fitzpatrick, Wyndham Clark of neo-pro Nick Dunlap die tot het selecte gezelschap behoorden die de cut misten.

Ook als ze de cut wel net hadden gehaald hadden ze zich vrijwel zeker niet meer in de strijd om de titel kunnen mengen. En het is zelfs maar de vraag of iemand dat kan. Luke List, Jason Day en Mackenzie Hughes hebben alledrie een prima score van -8 achter hun naam en staan daarmee gedeeld tweede, hun achterstand op koploper Patrick Cantlay is fors. De Amerikaanse Ryder Cup speler bleef foutloos in de tweede omloop en tekende, na de ronde met een eagle 3 te zijn begonnen, voor een 65, na een 64 op dag 1, en heeft daarmee halverwege al een voorsprong van vijf slagen op de rest van het veld.

Vermeldenswaardig was, tot slot, vanzelfsprekend ook de ace die Will Zalatoris maakte op de par-3 veertiende. Met de tiende ace uit zijn leven beloonde hij niet alleen zichzelf maar ook zijn caddie met een mooie bonus. Op een hole in one op de 184 yards lange hole was niet één auto te winnen, maar zelfs twee: een voor hem en een voor zijn caddie.

De hoofdsponsor is niet voor niets een automerk tenslotte.

Tour
  • Pro Shots