Jurrian Van der Vaart

Jurrian van der Vaart: Maakt Artificial Intelligence ons overbodig?

Columnist Jurrian van der Vaart vraagt zich af hoe lang hij nog nodig is om stukjes te tikken, of zelfs om golfbanen te ontwerpen. Is het moment dat AI ons in alles overtroeft aanstaande?

Jurrian Van der Vaart

In een poging de redactie van Golfers Magazine ervan te overtuigen dat ik van deze tijd ben en nog steeds de vinger aan de pols van de golfwereld heb, is deze column mede mogelijk gemaakt door AI. Want we kunnen er niet meer omheen, om deze gepolijste kopieermachine die informatie van alle websites ter wereld samenvoegt tot een lekker klinkend verhaal.

Op de vraag hoe ik van mijn slice afkom, dreunt de AI-golfinstructeur een 10-stappenplan op waarbij ik halverwege de draad al kwijt ben. Niet echt een lekker begin voor deze bedreiging van de mensheid. Ja, gelukkig is er nog werk voor menselijke leraren (die ook de instructietips voor dit magazine verzorgen), want van deze anti-slice-tips wordt niemand wijzer.

Ik vervolg mijn zoektocht en wil weten hoe een perfect clubhuis eruit hoort te zien. Alsof een VT Wonen-stylist me meeneemt door een moodboard wordt uitgelegd dat het vooral gaat om de sfeer en de flow van alle ruimtes en gebruikers. Helaas kende onze AI-architect het woord ‘gezellig’ niet. Had hij punten mee gescoord.

Dan richt ik me maar even op de golfbanen: weet deze betweter ook wat een goede golfhole is? Alsof ik te maken heb met een echte Amerikaanse journalist volgt er een collectie van holes op Augusta National, Pebble Beach en meerdere TPC-banen. De holes zijn vooral mooi en bekend van tv, niet zozeer goed. Als ik onze AI-vriend vraag naar de criteria voor een charmant ontworpen baan, dan krijg ik een lijst van elf korte onderwerpen waar geen speld tussen te krijgen is. Alsof ik een boekverslag uit mijn hoofd heb geleerd, in plaats van het boek te lezen.

Het wachten is op de eerste golfbaan die ontworpen en/of gebouwd is met behulp van AI. Ik kan me voorstellen dat een computer heel goed een groot aantal banen en holes kan analyseren en samenvoegen tot iets wat doorgaat voor een mooie baan. De baan zal dan verre van uniek zijn, behalve dan dat het de eerste baan is die op alle andere banen lijkt. Imitatie is het grootste compliment, al lijkt het me eerder plagiaat.

In een futiele laatste poging vraag ik het meesterbrein of er in de toekomst nog wel plek is voor columnisten en schrijvers, of dat AI dit minstens zo goed kan. Het antwoord is hoopgevend, of is dat met opzet? De digitale Jan Wolkers vertelt dat, alhoewel AI ons kan helpen, er altijd menselijke creativiteit en emoties vereist zijn om een verhaal te schrijven dat mensen echt laat lachen of nadenken.

Hetzelfde geldt voor de golfsport, denk ik.

Abonnee worden?

Jurrian van der Vaart is, naast Rob Hoogland, Jan Kees van der Velden, Melanie-Jane Luiten, Ivar van der Moolen en Ingeborg Slikker, een van de vaste columnisten van Golfers Magazine. Zijn en hun bijdragen elke maand lezen? Sluit dan nu een abonnement af op Golfers Magazine. Deze bijdrage van Jurrian was eerder te lezen in Golfers Magazine 1.

Columns
  • Adobe Stock