Summer Dreams

Columnist Jurrian van der Vaart werd in zijn laatste bijdrage van 2023 overvallen door de winterblues. Na regen komt zonneschijn, dat weet hij ook, maar soms valt er gewoon teveel, zo constateerde hij in zijn baanbesluit.

Zucht.

Elke editie schrijf ik op de laatste pagina van Golfers Magazine een vrolijk en inspirerend stukje over dingen die ik op en rond de golfbaan meemaak. Golfers Magazine geeft me daarin alle vrijheid en vaak weet ik van tevoren niet waarover ik het ga hebben. De ene week sprak ik tijdens het spelen enthousiaste golfers, de andere week stond ik met een aantal greenkeepers te kletsen over wat ze zoal zijn tegengekomen. En meestal lukt het me dan wel om een verhaaltje te produceren waar in ieder geval één lezer om moet glimlachen.

Maar dit keer is het mij niet gelukt. Het heeft namelijk alleen maar geregend. En niet eventjes, wekenlang kwam er elke dag een plens water naar beneden. Het maandgemiddelde van november was na vijf dagen al bereikt! December was niet veel beter. En in januari begon het zowaar te vriezen en kon er even geschaatst worden. Dus even geen mooie verhalen over golf. Wel heb ik een regengoot opgehangen aan de schuur.

Zucht.

Want daar draait het wel op uit, als er geen bal meer geslagen wordt. Klusjes doen in en om huis. En natuurlijk stokken verzorgen, tassen uitruimen, schoenen poetsen.

In dit prachtige magazine staan regelmatig tips om indoor te oefenen, de driving range leuker te maken of jezelf met boeken bezig te houden. Normaliter doe ik hier vrolijk aan mee, maar nu snak ik gewoon naar een nieuw seizoen met droge fairways, gladde greens en minder dan vier lagen kleding.

Ik had natuurlijk iets kunnen schrijven over banen die het ook bij nat weer goed doen, met hun prachtige drainage, zandgrond en perfecte afwatering. Maar de arme spelers en greenkeepers in de rest van Nederland kopen hier weinig voor: menig baan is nog een modderbad.

Toch heb ik nog iets weten te vinden om de lezer op te vrolijken, en wel met een foto van mijn toekomstige droombestemming, de nieuwe baan in Tasmanië waar ik een half jaar gebouwd heb. De zomer breekt daar aan, het gras begint nu goed te groeien. Ik kan niet wachten om er te spelen.

Ondertussen verwachten de heren en de dames in De Bilt weer regen.

Zucht.

Columns
  • Jurrian van der Vaart