Amateur schrijft geschiedenis op PGA Tour: unieke overwinning Dunlap

Voor het eerst in meer dan dertig jaar werd een wedstrijd op de PGA Tour gewonnen door een amateur. De twintigjarige tweedejaars student bleef in The American Express gerenomeerde broodspelers voor.

dunlap

Het was niet dat Dunlap zijn unieke zege behaalde in een matig bezet toernooi. Zo moest 's werelds nummer 1 Scottie Scheffler zeven slagen toegeven en kwamen Xander Schauffele (4e van de wereld) en Justin Thomas (23ste) twee slagen tekort om een stunt te voorkomen.

Het zou ook een anti-climax van jewelste geweest zijn. Nadat Dunlap, de nummer 3 van de World Amateur Golf Ranking, zaterdag met een ronde in zestig slagen (pas de tweede keer dat een amateur dat op het hoogste niveau deed) een gat met de rest van het veld had geslagen, hoopten velen aanwezig te mogen zijn bij een stuk golfgeschiedenis.

Even leek het mis te gaan. De jonge Amerikaan hield het spel ondanks de zenuwen en verwachtingen redelijk bij elkaar de eerste holes, maar door een dubbele bogey op de par-4 zevende zette hij de deur alsnog wagenwijd open en door het uitblijven van meer birdies dan de twee die hij de eerste dertien holes maakte, moest hij toezien dat er van het ruime gat niets meer overbleef.

Waar een 'normale' amateur op dat moment uit zijn bubbel zou klappen en als een ballon leeg zou lopen, liet Dunlap zien dat hij niet voor niets - misschien nog wel van voor hij als twaalfjarige een toernooi won met een rondje 59 - als een extreem groot talent wordt gezien. Hij hield het hoofd koel, maakte birdies op veertien en zestien, en holede op de slothole ook schijnbaar koelbloedig de putt van ruim anderhalve meter voor de overwinning.

In een toernooi waarin extreem laag gescoord werd - de cut lag op -13 en met -23 eindigde je nog buiten de top-10 - tekende Dunlap voor een totaal van -29 en dat was genoeg om iedereen achter zich te houden. Thomas, Yu en Schauffele deelden het brons met -27, het zilver - en de grootste cheque - waren met -28 voor Bezuidenhout.

Voor het eerst sinds Phil Mickelson in 1991 als amateur het Northern Trust Open won legde daarmee een amateur beslag op de zege in een wedstrijd van de PGA Tour. Hij speelde zelfs Tiger Woods uit de boeken: weliswaar won deze ook het U.S. Junior Amateur en het U.S. Amateur, hij voegde daar als amateur geen zege op de PGA Tour aan toe.

Het ongeloof bij Nick Dunlap was groot na de zege in het American Express.

Na afloop, met de tranen nog in zijn ogen, erkende hij dat het de laatste dag niet makkelijk was geweest.

'Ik sloeg een bal in het water op hole 7 en miste een aantal putts die ik eigenlijk wel had moeten maken. Zoveel tegenslag hadden we de hele week nog niet gehad, maar om de een of andere manier had ik het gevoel dat het script voor deze week al geschreven was. De laatste holes ervoer ik een gevoel dat ik nog nooit had meegemaakt. Als je me vorige week had gezegd dat o hier een kans zou hebben om te winnen dan had ik je voor gek verklaard', aldus de amateur die door zijn zege van de 4129ste naar de 68ste plaats op de wereldranglijst springt. 'Het doel was om deze week te leren en ervaring op te doen...ik kan het echt nog niet geloven.'

LPGA

Was op de PGA Tour een nieuwe ster die straalde, bij de start van het seizoen van de LPGA was het een jonge oude rot die meteen van zich deed spreken.

Na een moeizaam 2023 is Lydia Ko er veel aan gelegen om van 2024 een beter jaar te maken en als het Tournament of Champions een voorbode is, dan moet het goedkomen met de nog altijd maar 26-jarige voormalig nummer 1 van de wereld die in Florida alweer de twintigste zege op het hoogste niveau behaalde.

Ko, die in 2023 zonder zege bleef op Lake Nona met een score van -14 de Ameriaanse Alexa Pano twee slagen voor, terwijl Brooke Henderson op vier slagen volgde.

'Ik twijfelde of ik nog wel eens zou winnen', zei Ko na afloop, 'dus om nu meteen het eerste toernooi van het jaar te winnen is vanzelfsprekend best cool en kwam daarbij hoe dan ook sneller dan ik had verwacht', aldus de Nieuw-Zeelandse die door haar overwinning de zevende speelster ooit werd die voor haar 27ste twintig overwinningen of meer op hun naam hebben.

Tour
  • Pro Shots