Baanbesluit: Slim spelen

Ga jij staan en is het dan een kwestie van slaan? Hit and hope? Of benader je de golfbaan als een schaakspel? Voormalig tourspeler Jurrian van der Vaart speelde dit seizoen een paar toernooien en realiseerde zich welk speltype hij het leukst vindt.

schaken

Speel binnen je eigen kunnen.
Vertrouw op je eigen sterke punten.
Blijf in procesdoelen denken.
De bal is rond.
Sla hem niet in het water.

Er spookte nogal wat door mijn hoofd toen ik voor het eerst sinds lange tijd in een ‘echt’ toernooi van start ging. De nervositeit steeg tot grote hoogtes. Misschien had ik na inschrijving iets meer vrije tijd moeten inplannen en regelmatig de driving range moeten opzoeken. Puur rekenen op mijn mentale capaciteiten voelde nu als een enorme gok.

Focus op het doel.
Eén keer kijken en een kleine waggle met de driver.
Let op je tempo en laat gaan.
Swoosh.

Mijn hart sloeg een paar slagen over toen de bal door de bladeren van de eerste boom zoefde en 250 meter verderop net naast de fairway landde. De enorme hoeveelheid ballen die ik in mijn leven geslagen heb, wisten mij in ieder geval voor een afgang te behoeden. Vervolgens heb ik veel van de course management-tips uit dit magazine getracht toe te passen; elke concentratietruc heb ik uitgeprobeerd. Het mocht niet echt baten, ik kwam niet eens in de buurt van mijn oude niveau.

En toch heb ik zelden zo genoten op de golfbaan. Want beide toernooibanen (Twentsche en Haagsche) speelden precies zoals een goede golfbaan hoort te spelen. Er werden uitdagende vragen gesteld vanaf de tee, waarmee een ‘standaard’-drive door het midden zelden de beste keuze was. Approach-slagen richting de vlag varieerden van lage ijzers tot delicate wedges. Eenmaal uit positie kreeg ik de kans het goed te maken, maar enkel met een bijzonder goede recovery.

Waar een speler vooral bezig is om een strakke score neer te zetten, kijkt de golfbaanarchitect vooral om zich heen. Die gniffelt als goede spelers door onoplettendheid in lastige situaties belanden. En die geniet als er met de juiste strategie mooie birdies gemaakt worden. Want een goede golfbaan maakt geen onderscheid tussen goede en slechte spelers, maar vergroot het verschil tussen degenen die maar wat doen en golfers die slim spelen.

Ik heb mijn les weer geleerd voor dit jaar.

Columns
  • Adobe Stock