Deze Week in Golf: Aan de rand van het Kruger Park

Darius van Driel is de enige Nederlander die het Alfred Dunhill Championship speelt … Dewi Weber weet op 6 december of ze een kaart voor de LPGA Tour heeft … Mooie mixed teamwedstrijd in Florida … Vanaf volgende week kwalificatiereeks voor de Ladies European Tour

Leopard Creek

DP World Tour
Kampioenschap:
Alfred Dunhill Championship
Data: 7 – 10 december 2023
Baan: Leopard Creek Country Club, Malalane, Mpumalanga (Z-A)
Par: 72
Lengte: 6.672 meter
Prijzengeld: $ 1.500.000
Baanrecord: 61 (-11), Thomas Aiken, 2008
Toernooirecord: 24 onder par, Charl Schwartzel, 2012
Live Scoring: Vanaf donderdag 6.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag van 11.00-15.30 uur. Zondag van 10.30-15.30 uur
Mooie namen: Erik van Rooyen, Thriston Lawrence, Dean Burmester, Branden Grace, Charl Schwartzel, Ockie Strydom, Ewen Ferguson, Louis Oosthuizen, Matti Schmid en Jeff Winther. Het veld is met drie spelers uit de top-100 van de wereldranglijst net als het Joburg Open en het Zuid-Afrikaans Open niet erg sterk.
Nederlanders: Darius van Driel. Drie keer gespeeld en één keer de cut gehaald: 44ste in december 2019.
Winnaar seizoen 2023 (december 2022): Ockie Strydom (Z-A)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Ockie Strydom (Z-A), 2021 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2020 – Christiaan Bezuidenhout (Z-A), 2019 – Pablo Larrazabal (Spa), 2018 – David Lipsky (VS), 2017 – niet gespeeld vanwege baanrenovatie, 2016 – Brandon Stone (Z-A)
Bijzonderheden: Voor de 27ste keer maakt het Alfred Dunhill Championship deel uit van de kalender van de DP World Tour – en natuurlijk ook van de Sunshine Tour. De leiding van het Zuid-Afrikaanse circuit heeft lak aan een speelverbod voor LIV-golfers en dus verschijnen Dean Burmester (winnaar van de laatste twee toernooien), Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen en Branden Grace gewoon aan de start.
Het Zuid-Afrikaanse circuit wordt vanuit de achtergrond geregeerd door Johan Rupert, de multimiljardair die CEO is van Richemont en die bijvoorbeeld Cartier en Dunhill in zijn pakket heeft. En natuurlijk verkoopt Johan graag luxury goods aan de Saoediërs: don’t bite the hand that feeds you.
Leopard Creek is ook van Rupert. Hij heeft een huis bij de dertiende hole, aan de Crocodile River – met uitzicht op Kruger Park.
Enfin, met de door Gary Player ontworpen baan (sinds december 2005 gastheer) is niets mis. Hij is een heel stuk beter dan dat lange Blair Atholl waarop afgelopen week het Zuid-Afrikaans Open werd gespeeld.
Vorig jaar was Ockie Strydom de beste. Het was een van de verrassingen van het seizoen dat juist hij met achttien onder par – twee slagen beter dan Adrian Otaegui – aan het langste eind trok.
Dean Burmester – een van de LIV-golfers – won dus al het Joburg Open en het Zuid-Afrikaans Open. Kan hij er drie-op-een-rij van maken?
Toch maar even zijn track record voor Leopard Creek opgezocht: negen keer gespeeld, zes cuts gemist en één top-10 plaats: zevende, een jaar geleden.
En dan nog dit (I): Een aantal spelers van de DP World Tour doet deze week (8-10 december) mee aan een kwalificatietoernooi van de LIV Tour. Op de Abu Dhabi Golfclub komen onder anderen Lucas Bjerregaard, Victor Dubuisson, Gonzalo Fernandez-Castaño, Kalle Samooja, Tapio Pulkanen en Alvaro Quiros aan de start. Er zijn in totaal drie plekken op de LIV Tour 2024 te verdienen.
Of hun deelname gevolgen heeft voor het (verder) kunnen spelen op de DP World Tour, is nog niet duidelijk. Ook niet of zij ‘vrijstelling’ van de Tour hebben gekregen.
En dan nog dit (II): Dean Burmester zou onder normale omstandigheden de jaarranglijst van de DP World Tour hebben aangevoerd, maar hij is geen lid.
Opmerkelijk genoeg staat er wel een alternatieve non-member ranking op de website. Vooruitlopend op een overeenkomst met de Saoediërs?

PGA Tour / LPGA Tour
Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december wordt op de Tiburón Golfclub in Naples, Florida het met vier miljoen dollar Grant Thornton Invitational gespeeld.
Het is een teamwedstrijd over 54 holes met zestien teams, die elk bestaan uit een speelster van de LPGA Tour en een speler van de PGA Tour.
Het veld kan met een gerust hart sterk worden genoemd. Wat te denken van de duo’s Åberg/Sagström, Day/Ko, English/Boutier, Finau/Nelly Korda en Rose/Hull?
Op dag 1 staat een scramble op het programma. Op zaterdag zijn er foursomes en in de laatste ronde worden er aangepaste fourballs gespeeld.
Het is allemaal live te volgen (scorebord PGA Tour) en op Ziggo Sport Golf: vrijdag van 19 – 22 uur, zaterdag van 20 – 23 uur en zondag van 19 – 22 uur.

LPGA Tour
De kalender voor het seizoen 2024 is bekend, maar we richten ons deze week vooral op Dewi Weber. Zij doet mee aan de beslissende fase van de Qualifying School (meer bijzonderheden en live scoring), die van 30 november tot en met 6 december wordt gespeeld op de Magnolia Golf Course bij Mobile, Alabama.
Het toernooi is met een dag verlengd omdat er zaterdag vanwege extreem slecht weer niet kon worden gespeeld.
Weber heeft vast gelezen wat de criteria zijn voor het veroveren van een kaart.
Top 20 and ties will earn 2024 LPGA Tour status for 2024 in Category 14.
Players finishing in positions 21-45 and ties will earn 2024 LPGA Tour status in Category 15 and 2024 Epson Tour status in Category C.
Players finishing outside the top 45 and ties will earn 2024 Epson Tour status in Category C.

Ladies European Tour
December staat in het teken van de Qualifying School. Die vindt van 10 -12 december (pre-qualifying) en 16 – 20 december (final qualifying) plaats in Marokko (meer informatie).
De 54-holes prekwalificatie wordt op vier verschillende banen gespeeld. Het beslissende gedeelte is gereserveerd voor Al Maaden Marrakech en Royal Golf de Marrakech.
Lauren Holmey en Romy Meekers stonden te laag op de jaarranglijst (niet in de top-135) om automatisch mee te kunnen doen aan de final qualifying en zullen dus aan de prekwalificatie mee moeten doen.
Aan het einde van deze marathon plaatsen de beste twintig plus ties zich met een goede kaart voor het seizoen 2024 (hier schijnt binnenkort de kalender te worden gepubliceerd) van de Ladies European Tour.

Challenge Tour
Er staan vooralsnog alleen vier Zuid-Afrikaanse wedstrijden op het schema voor 2024. Die worden vanaf 1 februari in achtereenvolgens Limpopo, Kaapstad, George en Port Elizabeth gespeeld. Ze maken ook deel uit van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour.

EPD Tour
Het seizoen 2024 begint eind januari met twee toernooien in Egypte.

Alps Tour
Over de kalender 2024 is nog niets bekend. Er staat althans niets op de website van het circuit.

Tour
  • Golfsupport.nl