Vakantiegolf

Ga je op golfreis naar Spanje of Portugal, dan denk je daar nauwelijks bij na, maar als je naar Marokko, Turkije of andere landen gaat kan je geweten soms opspelen merkt Jurrian van der Vaart op in zijn recente bijdrage in Golfers Magazine

baanbesluit

De beste resortbaan waar ik ooit heb mogen spelen ligt tussen Tel Aviv en Haifa, aan de kust van Israël. Niet bekendstaand als golfland is hier toch een prachtige Pete Dye-baan gebouwd, met dito hotel, restaurant en faciliteiten. Prachtige greens met Zoysia-gras, kleine pitbunkers en fantastisch eten. Ik heb ook warme herinneringen aan het toernooi daar. Dat ik er won en daardoor mijn Challenge Tour-kaart verdiende, speelt misschien ook mee.

Het onderwijs in mijn jeugd was bij lange na niet goed genoeg om de penibele situatie waarin die regio verkeert te begrijpen. Ook was mijn kennis van A-mandaten, volksunies en trustschappen opvallend afwezig toen we langs grote hekken aan de grens met de Westelijke Jordaanoever reden. De taxichauffeur grapte dat er regelmatig met geweren geschoten werd richting de snelweg vanuit de flatgebouwen aan de andere kant. ‘Vandaag niet, hoor, het is al een tijd rustig.’

In hoeverre zijn plezierige vakanties te rijmen met oorlogen, natuurrampen of sociale treurnis? Marokko kan de inkomsten uit toerisme goed gebruiken na de vreselijke aardbeving van begin september, maar komt jouw greenfee op een van de uitstekende banen daar terecht bij hen die het nodig hebben? Staan het ontbreken van basale mensenrechten het geluk in de weg van de perfecte approach op hole achttien van een baan in Saudi-Arabië? Mijn ervaring in India was vreselijk, omdat mijn licht gehookte drive op hole veertien vlak naast het tentje terechtkwam waarin een hele familie aan de kant van de weg woonde. Hoe serieus kan ik mezelf dan nemen met m’n gezeur over een paar bogeys?

Voor zowel verheven moraalridders als sociaal ambivalenten zijn deze issues vast in zwart en wit op te delen. Nooit meer ergens naartoe waar er iets niet strookt met onze eigen normen waarden, dus alleen nog vakanties lekker dicht bij huis. En als jouw geluk onafhankelijk is van dat van anderen, dan is de sky the limit en ligt er een golfbaan in Afghanistan waar mannen vast welkom zijn.

Ikzelf neem me voor om in de toekomst verder te kijken dan mijn neus lang is en toch de charme van reizen naar onbekende plekken te blijven omarmen. In veel gebieden is toerisme een levensader en zonder busladingen vrolijke golfers uit Nederland, Duitsland of Engeland wordt de situatie ter plekke zeker slechter. Maar geniet dan ook echt! Neem een caddie, eet in lokale restaurants en ervaar het land zoals het is. Jouw euro’s zijn daar meer waard dan thuis.

Columns
  • Adobe Stock