Van Driel: terug van nooit weggeweest

Dat Darius van Driel terug moest naar Qualifying School was een streep door de rekening, maar in Spanje bewees de Zuid-Hollander dat hij nog lang niet klaar is op de DP World Tour. Met speels gemak heroverde hij na zes lange dagen zijn speelrecht voor het hoogste niveau.

darius van driel

Even, heel even, stond de naam van Van Driel bovenaan het leaderboard van Final Stage. Na zijn derde birdie van de dag ging de Nederlander naar -21 en dat was op dat moment een betere score dan wie dan ook in het veld. En hoewel hij daar vanzelfsprekend graag ook geindigd was, zal hij er geen traan om gelaten hebben dat hij uiteindelijk 'maar' derde werd.

Van de meer dan duizend spelers die begin september begonnen aan de lange weg naar een tourkaart, konden er uiteindelijk slechts 25 met een goed gevoel én een kaart naar huis. Dat Darius van Driel er daar een van zou zijn was voor het ingaan van de laatste ronde eigenlijk al wel zeker, al blijft het Q School en kan er van alles gebeuren.

Neem Tom Lewis. De Engelsman leek zichzelf na drie dagen uitgeschakeld te hebben, maar toverde op dag 4 een 61 uit de hoge hoed, en speelde zich daarna zonder probleem naar een tourkaart. Of neem Sebastian Garcia. De Spanjaard stond er na vier dagen prima voor, maar kreeg op dag 5 last van de zenuwen, zakte weg naar de rand van de top-25, maar toonde enorm veel veerkracht met een 62 op de slotdag voor een ruime marge aan de goede kant van de streep.

Teleurstellingen waren er ook, bewijzen van de stress die de laatste dag van Qualifying School met zich meebrengt. De Engelsman leek veilig maar leverde aan het begin van de rond een paar slagen in en kwam met een +1 op de slotdag precies één slag tekort om een kaart te krijgen, iets wat ook gold voor onder meer Daniel Young en John Catlin die door een ronde level par uit de top-25 vielen en nu op de blaren moeten zitten.

Dat laatste hoeft Darius van Driel zéker niet. Waar hij de afgelopen weken net te weinig punten verdiende om zijn kaart veilig te stellen deed hij op Infinitum precies dat wat hij moest doen: zo min mogelijk slagen inleveren (zeven bogeys over zes rondes), grote fouten van de kaart houden (nul dubbele bogeys) en birdies maken waar de kansen zich aandienen (28 birdies over 108 holes). Het bleek hét recept om zijn net ingeleverde kaart direct weer op te mogen halen. Met een totaal van 23 onder par werd hij fraai gedeeld derde in de slijtageslag die Q School is.

In 2024 heeft Nederland daarmee drie spelers met een vol speelrecht op de DP World Tour. Joost Luiten en Daan Huizing stelden hun speelrecht tijdens het seizoen al veilig, Darius van Driel voegt zich nu bij hen.

Daarmee heeft Nederland dan wel één speler minder met een volle kaart. Wil Besseling knokte zich, net als Lars van Meijel, knap naar de laatste twee rondes, maar beide landgenoten redden het daarin niet. Voor Besseling komt er daarmee een voorlopig einde aan drie opeenvolgende jaren met een vol speelrecht waardoor hij het in 2024 met een kleine kaart zal moeten doen, al kan het zijn dat hij zich, net als Lars van Meijel, vooral op de Challenge Tour richt.

Tour
  • Golfsupport