Kaartenjacht duurt voort voor drie van de vier Nederlanders

Dankzij een sterk eindschot voegden ook Lars van Meijel en Wil Besseling zich bij de beste zeventig op Qualifying School waardoor ook zij, net als Darius van Driel, nog twee dagen hebben om een kaart voor de Europese Tour veilig te stellen.

darius van driel

Het was een dubbeltje op zijn kant voor zowel Wil Besseling als Lars van Meijel. De twee Nederlanders begonnen de vierde, en voor de cutline zo belangrijke, ronde ruim buiten de top-70. Een score (ruim) onder par was daardoor absoluut noodzakelijk om de kansen op een kaart voor de DP World Tour in 2024 in leven te houden.

Besseling, begonnen op hole 10, bereikte de turn in één onder par, maar bleef daarmee net aan de verkeerde kant van de cutline staan en wist dat er op de back-nine nog slagen gewonnen moesten worden om zeker te zijn van het restant van het toernooi.

Leaderboard

Hole na hole moest de lange Noord-Hollander echter een par op de kaart schrijven tot wel acht op rij, waarna alleen de par-4 negende nog resteerde en de opdracht glashelder was: er moest een birdie worden gemaakt.

Dat lukte en met een 69 voor de dag en -5 voor het toernooi sprong zijn naam precies naar de goede kant van de schifting en bleef daar de rest van de dag staan.

De kansen voor Lars van Meijel voor het ingaan van de laatste dag waren nog ruim slechter dan die voor Besseling. Na een 77 in de eerste ronde was de Brabander genoodzaakt in de achtervolging te gaan en hoewel hij dat op dag 2 en 3 heel behoorlijk deed stond hij bij het ingaan van dag vier ruim buiten de top-100 en schijnbaar kansloos voor het halen van de cut.

Daar wilde Van Meijel echter niets van weten en na een van de betere scores van de dag (-6) stond er ineens -5 voor de wedstrijd achter zijn naam en katapulteerde hij zichzelf zestig (!) plaatsen omhoog op het leaderboard en naar de goede kant van de cutline.

Zowel voor Besseling als voor Van Meijel is daarmee de eerste klip overwonnen, maar zijn ze er nog lang niet. Het gat met de top-25 - de grens die recht geeft op een kaart voor de DP World Tour - bedraagt vijf slagen. Flink, maar ook weer niet onmogelijk zo leerde de ronde van Van Meijel.

Waar de twee mannen op -5 naar boven moeten kan kijken kan Darius van Driel het zich veroorloven om naar beneden te kijken, al doet de Zuid-Hollander er vooral verstandig aan door te gaan met waar hij al vier dagen mee bezig is: zijn eigen spel spelen en goede scores binnenbrengen.

Nadat hij eerder ook in de tweede ronde al tekende voor een 66 deed hij dat op dag 4 opnieuw en ditmaal zelfs zonder ook maar één slag in te leveren. Hij klom erdoor naar de gedeeld zevende plaats en heeft met -14 een marge van vier slagen ten opzichte van de laatste man die een kaart in handen heeft.

Zo ver zal Van Driel het niet willen laten komen. Hoe hoger hoe beter en het is wat hem betreft dan ook goed nieuws dat de rest van het toernooi wordt gespeeld op de Lakes Course: beide 66's maakte hij op de baan waar de komende twee dagen de kaarten worden verdeeld.

Voor Mike Toorop zit Qualifying School er helaas op. De Noord-Hollander plaatste zich verrassend voor Final Stage maar kon daar niet nogmaals stunten. Met een totaal van +9 miste hij de cut ruim.

Tour
  • Golfsupport