Column: Villegas

Voor Golfers Magazine nummer 8 uit het jaar 2021 schreef Andy Houtkamp een column over Camillo Villegas. Elke keer als hij de Colombiaan zag spelen hoopte hij dat hij ging winnen. Eindelijk is het zo ver.

villegas

Voor de Nederlandse atletiekploeg waren de Olympische Spelen in Tokyo een ongekend succes, met het behalen van maar liefst acht medailles. Anne van Dam heeft helaas laten zien waarom zij er eigenlijk niet thuis hoorde. Ja, de gedachte van De Coubertin is allang achterhaald.

Bij terugkomst moest ik opeens aan Camilo Villegas denken. Zelf had ik korte tijd in het ziekenhuis gelegen en ervaren wat een impact lichamelijke malheur kan hebben. Ik dacht terug aan een wedstrijd op de PGA Tour eerder dit jaar, waar verteld werd dat Villegas dankzij de fantastische steun van zijn medespelers weer aan het golfen was geslagen.

Even terug in de tijd. Villegas werd geboren in Colombia, in Medellín. Een stad die wij niet echt kennen van het witte balletje maar wel van dat andere witte spul. Op jonge leeftijd ging hij golfen en in 2004 werd hij pro. Dat hij een groot talent was, bleek wel toen hij in 2008 op de PGA Tour het BMW Championship won. Daarna won hij nog drie toernooien in de VS. Ook zagen we hem regelmatig in Europa op de Europese Tour, waar hij overigens nooit won. Vervolgens werd het een tijdje stil rond de Colombiaan. Pas toen hij zich vlak voor Rio terugtrok van de Olympische Spelen om zich opnieuw op het halen van zijn tourkaart te richten ‒ en uit angst voor het zikavirus ‒ kwam hij weer even in de spotlights.

Dat was echter van korte duur. Hij speelde op de Korn Ferry Tour, één klasse onder de PGA, en was inmiddels vader geworden van een mooie dochter. Zijn dochter was zijn alles. Als hij trainde in de gym, zat zij vlak bij hem te spelen. Maar toen sloeg het noodlot toe: bij de kleine Mia werd kanker ontdekt. Opname en behandeling in het Nicklaus Children’s Hospital in Miami mochten helaas niet baten. Het kleintje overleed vorig jaar juli, nog geen twee jaar oud.

Dit jaar speelde Villegas alweer geregeld op de ‘grote’ tour. En elke keer als ik hem zie, hoop ik dat hij gaat winnen. Maar hoe groot ook de winst, die zal het verlies nooit compenseren.

(Deze column was eerder te lezen in Golfers Magazine 8 / 2021)

Columns
  • Golfsupport