Luiten heeft in Dubai sterk eindschot nodig

De Nederlandse nummer 1 speelde een matig toernooi in Zuid-Afrika en zag bovendien precies de verkeerde spelers het goed doen in de Nedbank Golf Challenge. In Dubai is een topnotering noodzakelijk om een kaart voor de PGA Tour in de wacht te slepen. En in Spanje moeten alle zeilen bij worden gezet voor een kaart voor de DP World Tour.

joost luiten

In het met overmacht door Max Homa gewonnen 'Afrikaanse Major' - de Amerikaan bleef met -19 de rest van het veld ruim voor - leverde Luiten op zondag wel een betere kaart in dan de twee dagen daarvoor, ondanks een bescheiden winst op de slotdag, zag hij de kaart voor de Amerikaanse tour de afgelopen dagen langzaam uit zicht verdwijnen.

Na een goede openingsronde tekende de Nederlander op zowel de tweede als de derde dag voor een 75 waardoor hij flink inleverde op het leaderboard. En dat niet alleen, uitgerekend de mannen die net als Luiten strijden om een kaart voor de PGA Tour, deden het wel goed waardoor Luiten, ondanks een 70 op de slotdag, als nummer 39 van de week, maar liefst vijf plaatsen inleverde op de Order of Merit.

Rasmus Hojgaard, Yannik Paul, Marcel Siem en Matthieu Pavon haalden Luiten in al stond zondagavond opvallend genoeg alleen achter de naam van Luiten een logo van de PGA Tour. Het kan bijna niet anders dan een foutje zijn: een eerste vereiste is immer dat je bij de beste twintig van de eindrangschikking moet staan en Luiten is nu 22ste waardoor de opdracht voor volgende week duidelijk is: een topnotering is noodzakelijk om de Amerikaanse droom voor 2024 werkelijkheid te laten worden.

In Spanje wordt in Final Stage van Qualifying School niet gevochten om de luxe van een kaart voor het rijkste circuit, maar om een kaart voor de DP World Tour.

Van de vier Nederlanders die op Infinitum aan de start verschenen staat halverwege alleen Darius van Driel op een plek die na zes dagen recht geeft op een kaart voor de DP World Tour. Na rondes in 70, 66 en opnieuw 70 slagen staat de man die zijn kaart afgelopen seizoen verloor op de gedeeld twaalfde plaats waar mee hij goede papieren heeft zijn kaart direct terug te pakken.

Voor Wil Besseling, de andere landgenoot die het afgelopen seizoen te weinig punten pakte om op de tour te blijven is het eerst zorg om in elk geval de cut te halen. Na een goede tweede ronde leek hij ook op dag drie lang op weg naar een ronde onder par, maar twee late bogeys zorgden ervoor dat hij binnenkwam met een score level par voor de dag en een totaal van -3 waarmee hij, één ronde voor de cutline valt, gedeeld 76ste staat, net buíten de cutline.

Mike Toorop (T141) en Lars van Meijel (T122) staan daar nog verder vandaan maar beide landgenoten gaan naar de belangrijke vierde dag in de wetenschap dat ze de derde ronde allebei onder par wisten te spelen. Als ze dat maandag nog een keer kunnen doen, met nog een paar slagen minder bovendien, dan kunnen ze hun droom in elk geval nog een paar dagen verlengen.

Foutje van de bank in Joosts voordeel?
Tour
  • Golfsupport