Besseling geeft niet op

De West-Fries startte het Andalucia Masters sterk op Sotogrande. Ook Joost Luiten liet zich van zijn beste zijde zien.

Wil Besseling

Zijn speelrechten voor 2024 hangen bij wijze van spreken aan een zijden draadje, maar Wil Besseling geeft alles om het lot in eigen handen te nemen, om in ieder geval deelname aan de tweede pre-kwalificatie te voorkomen en mogelijk zelfs de beslissende fase, de stressvolle 108-holes marathon.

Hij is nu 155ste op de jaarranglijst. Om zijn kaart te behouden moet Wil Besseling volgende week zondag in de top-117 staan. Om meteen naar de Final Stage te kunnen gaan is een plek bij de eerste 145 noodzakelijk.

Vorige week begon Besseling goed aan het Spaans Open, maar in het weekeinde gaf hij alles weg en werd slechts 35ste.

Op de klassieke, zestig jaar oude par-72 baan van Real Sotogrande, op een steenworp afstand van het bekendere Valderrama, opende Besseling met een 67. Hij maakte een eagle en zeven birdies. Opvallend waren zijn goede ijzerslagen. Donderdag won hij met zijn approaches 2,90 slagen op de rest van het veld. Alleen de Duitser Nick Bachem deed het beter.

Met vijf onder staat Wil Besseling in het tussenklassement gedeeld vierde – op drie slagen van de Engelsman James Morrison. Die vestigde met een 64 een nieuw baanrecord.

Besseling heeft nu Janet Squire uit het Engelse Ascot aan de tas, een ervaren caddie die al meer dan 25 jaar in het vak zit en die voor onder anderen Jamie Spence, Mark Roe, Mark Foster, Jeev Milkha Singh, Dean Burmester, Oliver Fisher en Alejandro Cañizares heeft gewerkt.

Als caddie heeft Squire zes keer meegemaakt dat ‘haar’ speler won.

Een ervaren caddie is precies wat Wil Besseling nodig heeft – met nu nog zeven ronden te gaan om het seizoen mogelijk te redden.

Joost Luiten, die nog helemaal in de race is voor tien startbewijzen voor de PGA Tour 2024, speelde zijn eerste ronde in de middag toen een straffe zuidwester het spel een stuk lastiger maakte. In de ochtend was de gemiddelde score 71,18 en in de middag 72,74.

Toch bleef de Nederlandse nummer een knap bogeyvrij – ook al omdat hij 83,3 procent van de greens sloeg. Hij birdiede zes en tien voor een 70 een gedeelde achttiende plaats.

Net als Wil Besseling staan deze en volgende week (Qatar Masters) voor Darius van Driel en Daan Huizing volledig in het teken van het vermijden van de beslissende fase van de kwalificatie voor de DP World Tour 2024. De drie moeten na het Qatar Masters in de top-117 staan om een verse tourkaart te ontvangen.

Van Driel en Huizing staan na de eerste achttien holes na een 72 (level par) op de gedeelde 55ste plaats. Net binnen de cutline, maar we weten natuurlijk pas morgen of ze deze week nog twee ronden kunnen spelen.

‘De computer’ schat Huizings kansen om de cut te halen op 66,5 procent en die van Van Driel op 55,2 procent.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 14.00 tot ongeveer 19.00 uur rechtstreeks uit

Tour
  • Golfsupport.nl