Deze Week in Golf: spannende tijden

Vier Nederlanders spelen Masters van Andalusië … PGA Tour naar Japan, LPGA in Zuid-Korea en Ladies European Tour naar India … WK voor mannen-amateurs staat in het teken van een poging tot eerherstel … Grand Final Alps Tour biedt Nederlandse kansen op promotie

Drie man

DP World Tour
Kampioenschap:
Estrella Damm N.A. Andalucía Masters
Data: 19 - 22 oktober 2023
Baan: Real Club de Golf Sotogrande, San Roque, Andalusië (Spa)
Par: 72
Lengte: 6.492 meter
Prijzengeld: € 3.750.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 14.00 – 19.00 uur. Zaterdag van 13.30 – 18.00 uur. Zondag van 13.00 – 18.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Wyndham Clark, Ryan Fox, Adrian Meronk, Robert MacIntyre, Matt Kuchar, Jordan Smith, Pablo Larrazabal, Alexander Björk, Rasmus Højgaard, Thriston Lawrence, Thorbjørn Olesen en Adrian Otaegui
Nederlanders: Joost Luiten (8 gespeeld / 7 cuts gehaald / beste resltaat 2de in 2017), Wil Besseling (3 / 3 / 3de in 2020), Darius van Driel (3 / 1 / 19de in 2022), Daan Huizing (1 / 0 / --)
Winnaar in 2022: Adrian Otaegui (Spa)
Laatste vijf winnaars: 2022 - Adrian Otaegui (Spa), 2021 – Matt Fitzpatrick (Eng), 2020 – John Catlin (VS), 2019 – Christiaan Bezuidenhout (Z-A), 2018 – Sergio Garcia (Spa)
Bijzonderheden: Na acht edities op Valderrama – dat zijn ziel en zaligheid aan de Saoediërs heeft verkocht - wordt het Masters van Andalusië nu op een andere klassieke baan in dit hoekje van Spanje gespeeld: de Real Club de Golf Sotogrande.
Hemelsbreed is het niet meer dan een paar kilometer tussen de twee clubhuizen. Beide banen zijn ook ontworpen door Robert Trent Jones. Sotogrande ligt dichter bij de zee, maar is zeker niet linksachtig. Het is een fraaie parkbaan waar precisie belangrijk is.

De beslissende fase van de Qualifying School werd in de jaren negentig van de vorige eeuw regelmatig hier gespeeld en elk jaar vindt er de Copa Sotogrande - ooit de Sherry Cup genaamd - plaats. Dat is een van de eerste krachtmetingen voor de betere Europese amateurs – voor zover ze tegenwoordig niet de VS studeren.
In 2012 won Robin Kind het 72-holes kampioenschap voor de Noor Kristoffer en ene Jon Rahm. Met nog negen holes te gaan, stond Kind nog ver achter op Rahm, maar mede dankzij goed coachingswerk van Joost Steenkamer versloeg hij de huidige nummer drie van de wereld.

Stressvolle bedoening Voor alle vier de Nederlanders staat er de komende tijd nog het een en andere op het spel.
Joost Luiten wil graag een kaart voor de PGA Tour verdienen. Dan moet hij aan het einde van het seizoen tot de tien beste spelers uit de top-20 behoren die nog niet speelgerechtigd zijn voor de PGA Tour 2024.
Luiten staat nu in achtste in die top-10. Hij is al overigens zeker van deelname aan het Tour Championship in Dubai en The Open van 2024.

De andere drie Nederlanders (foto boven) hebben nog twee reguliere toernooien te gaan: deze week dus Sotogrande en meteen daarna het Qatar Masters.
Daarna wordt de streep getrokken op de jaarranglijst en de beste 117 verdienen speelrechten voor de DP World Tour van 2024.
Wil Besseling is nu 155ste en hij heeft mogelijk nog een vervelend ‘tussenscenario’: na Qatar moet de West-Fries in ieder geval in de top-145 staan. Anders kan hij niet rechtstreeks naar de Qualifying School (10 – 15 november) maar moet Besseling eerst naar de tweede prekwalificatie (2 – 5 november).
Daan Huizing staat nu virtueel aan de goede kant van de streep: 109de.
Darius van Driel niet: hij is de nummer 131 van de jaarranglijst.

Major winnaar Wyndham Clark is een verrassende naam op de deelnemerslijst. De U.S. Open-kampioen is deze week de hoogst gerankte speler: tiende op de wereldranglijst.
‘Ik heb nog nooit in Spanje gespeeld, dus ik ben er erg enthousiast over", zei Clark tegen de website van de DP World Tour. ‘Ik heb wat foto’s van de baan gezien en het ziet er geweldig uit. Het zal echt gaaf zijn om daar te gaan spelen en ik kijk er ook naar uit om te ervaren wat Spanje te bieden heeft.’

PGA Tour
Kampioenschap:
Zozo Championship
Data: 12 – 15 oktober 2023
Baan: Accordia Golf Narashino Country Club, Chiba (Jap)
Par: 70
Lengte: 6.473 meter
Prijzengeld: $ 8.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 2.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 5.00 – 9.00 uur
Hoogst gerankte spelers: Xander Schauffele (VS), Keegan Bradley (VS), Collin Morikawa (VS), Rickie Fowler, Sungjae Im (Z-K), Sahith Theegala (VS), Kurt Kitayama (VS) en Hideki Matsuayama (Jap)
Winnaar in 2022: Keegan Bradley (VS)
Winnaars: 2022 – Keegan Bradley (VS), 2021 – Hideki Matsuyama (Jap), 2020 – Patrick Cantlay (VS), 2019 – Tiger Woods VS)
Bijzonderheden: Drie van de vier edities van dit Japanse toernooi van de PGA Tour werden op de Accordia Golf Narashino Country Club bij Chiba gespeeld. Deze bijna een miljoen tellende stad ligt zo’n 35 kilometer ten oosten van Tokio.
Vanwege covid-19 werd het kampioenschap van 2020 op de Sherwood Country Club bij Los Angeles georganiseerd.
Net als in voorgaande jaren doen er 78 spelers mee en is er geen cut.

WK Amateurs
De Nederlandse mannen wonnen in 2006 in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch de Eisenhower Trophy met Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter, maar de kans dat dit deze week ook gebeurt is nihil.
Door de interne NGF-crisis als gevolg van een door een extern bureau uitgevoerd integriteitsonderzoek naar twee belangrijke medewerkers heeft het bestuur het heft in handen genomen en zelf de keuze voor het WK-team gemaakt.
De vrouwen (Anne-Sterre den Dungen, Rosanne Boere en Lynn van der Sluijs) spelen volgende week overigens hun WK ook in Abu Dhabi
Het NGF-bestuur koos voor de veilige oplossing: de beste drie spelers van de wereldranglijst zijn samen met de coaches Maarten Lafeber en Reinier Saxton in het Midden-Oosten.
(Meer informatie en vanaf woensdag 6.00 uur Live Scoring)
Jack Ingham, Lars van der Vight en Benjamin Reuter moeten het doen op de baan waar vaak het Abu Dhabi Championship werd gespeeld, een wedstrijd van de DP World Tour.

Vorig jaar mocht hoofdcoach Maarten Lafeber voor het WK In Frankrijk nog zelf het team samenstellen en toen werden de beste drie Nederlanders op de wereldranglijst genegeerd.
Enfin, het werd in 2022 een compleet drama op Le Golf National. Dus werd Oranje in het eindklassement dertigste – achter landen als Hong Kong, Singapore, IJsland en Estland.
Je zou zeggen: slechter kan het deze week niet gaan.

LPGA Tour
De Aziatisch reeks gaat door met een met 2,2 miljoen dollar gedoteerde wedstrijd in Zuid-Korea.
Een klein maar goed veld verzamelt zich van 19 – 22 oktober op de Seowon Hill at Seowon Valley Golfclub voor het BMW Ladies Championship (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring).
De baan is gesitueerd in Gyeonggi-do. Deze stad ligt ten oosten van Seoul.
Ziggo Sport Golf zendt op de maandag 23 oktober van 19.30 – 21.00 uur een verslag uit.

Ladies European Tour
Er staan nog vier toernooien van het seizoen 2024 op de kalender.
Deze week het Hero Open (19 – 22 oktober) en daarna het Aramco toernooi in Saoedi-Arabië (27 – 29 oktober), het Mallorca Open (16 – 18 november) en het Spaans Open (23 – 26 november).
Aan het einde van het seizoen behouden de beste zeventig van de jaarranglijst hun speelrechten. Maar de laatste twee toernooien in Spanje laten volgens een woordvoerder van de Ladies European Tour alleen de beste zeventig speelster toe…
Momenteel staat alleen Anne van Dam als Nederlandse speler ver boven de streep – Romey Meekers en Lauren Holmey komen niet eens in de buurt en zullen in december de Qualifying School moeten spelen.
Het met vier ton gedoteerde Hero Open van India (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 4.00 uur Live Scoring) wordt gespeeld op de DLF Golf & Country Club bij New Delhi. Die course kennen we ook van het Open voor mannen dat eerder dit jaar werd gewonnen door Marcel Siem. Joost Luiten eindigde als derde.

Challenge Tour
Nog één hindernis om te overbruggen.
Lars van Meijel werd dit weekeinde dertiende in het laatste reguliere toernooi in China, maar zakte op de jaarranglijst van de 33ste naar de 34ste plaats.
Hij mag van 2 – 5 november wel meedoen aan de Rolex Challenge Tour Grand Final op Mallorca (meer bijzonderheden), maar alleen de beste twintig van de eindranking promoveren naar de DP World Tour van 2024.
Nagenoeg een onmogelijke opdracht voor Van Meijel. Dan maar succes via de Qualifying School?
En dan nog dit: het beslissende toernooi op Mallorca wordt live uitgezonden door Ziggo Sport Golf.

Alps Tour
Op de Asolo Golf Club bij de gelijknamige Noord-Italiaanse plaats (55 kilometer ten noorden van Padua) wordt van 18 – 20 oktober de Grand Final gespeeld (meer bijzonderheden en vanaf woensdag Live Scoring).
Na dit met 50 mille gedoteerde kampioenschap weten we welke vijf spelers promoveren naar de Challenge Tour van 2023.

Kiet van der Weele doet mee en hij staat tweede op de jaarranglijst, maar omdat hij dit seizoen al drie keer won, staat zijn promotie al vast.
In voorgaande jaren moest je in dit soort situaties in de top-6 staan en dat levert nog meer Nederlandse kansen op: Lars Keunen staat vijfde en Davey Porsius is zevende.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl