Getest: Shot Scope X5-horloge

Shot Scope is een grote jongen op het gebied van gps, rangefinders en shot tracking-technologie. Dat bewijst de producent nog maar eens met het nieuwe X5 gps-horloge.

Getest: Shot Scope X5-horloge

Onder het stijlvolle uiterlijk met keramische bezel en aanpasbaar touchscreen gaat een werkpaard schuil dat je scores noteert en de afstanden naar de green, hindernissen en doglegs geeft – tot binnen een meter van het aantal meters dat onze Bushnell-laser aangaf.

Zijn afstanden tot de voorkant, het midden en de achterkant van de green je te algemeen? Vanaf elke locatie in de baan geeft de nieuwe X5 de vorm van de green aan, zodat je de vlag naar de correcte locatie voor die dag kunt slepen, waarna je de precieze afstand krijgt. Bij hindernissen krijg je de afstand tot de voor- en achterkant, zodat je een club kunt kiezen die de bal ervoor houdt of er juist overheen helpt. De X5 is uitgerust met een database van ruim 36.000 banen wereldwijd.

Het is nogal wat. Toch behoren deze kenmerken tegenwoordig tot de standaarduitrusting van elk gps-horloge, uitgebreid met een stappenteller en keuze uit verschillende kleuren bandjes. Een keurig compleet pakket. En de X5 gaat nog een stap verder. Een flinke stap, die zorgt voor kriebels bij spelers die écht beter willen worden.

Je krijgt er namelijk een set van zestien sensoren bij. Schroef deze in de achterkant van je clubs en het horloge registreert elke slag die je maakt. Dit levert een schat aan informatie op die je na je ronde kunt raadplegen op het Shot Scope-platform. Gratis. Hetzelfde geldt voor de updates. Je hebt toegang tot meer dan honderd verschillende prestatiestatistieken, waaronder zelfs het op de tour populaire Strokes Gained, dat precies aangeeft waar je slagen wint of laat liggen ten opzichte van jouw handicapcategorie. Een natte droom voor golfnerds die niet genoeg data kunnen verzamelen. En eerlijk is eerlijk: een briljant hulpmiddel als je écht tijd en moeite wilt investeren in je spel.

Is er dan niets op de X5 aan te merken? Natuurlijk wel. Het bandje sluit wat ons betreft aan de verkeerde kant. En het scherm geeft weliswaar een haarscherp beeld, maar wij hadden dat graag nog iets lichter kunnen zetten. Ook mist de shot tracker links en rechts wel eens een slag (die je later overigens kunt toevoegen). Daarnaast vinden wij het gebruik van een laser gewoon eenvoudiger dan dat gefrutsel op een touchscreen. Maar als je dit gewend bent, en data jouw ding zijn, dan krijg je met de X5 geweldig veel waar voor je geld. Prijs: € 350.