Ontketend Europa dik op voorsprong

Na een heerlijke veegpartij in de ochtend herrees het Europese team ‘s middags in de fourballs ook nog eens als een feniks uit de as om een 6,5 – 1,5 voorsprong te nemen op een kolkend Marco Simone.

Justin Rose

Nog nooit had Europa in 21 voorgaande edities op eigen bodem in de eerste sessies alle foursomes gewonnen. De 4 – 0 voorsprong die het team van captain Luke Donald nam was imponerend. Die stand werd bereikt op het moment dat de golfliefhebbers aan de Amerikaanse oostkust wakker werden en die aan de westkust nog in diepe slaap waren.

Maar de tienduizenden op Marco Simone en de miljoenen Europese fans voor hun tv of ander beeldscherm waren vanaf de eerste hole volledig bij de les en ze waren in de middag getuige van een Europese comeback die zijn weerga niet kende.

Het team van Luke Donald boog in de staart van drie matches een achterstand goed om in ieder geval een half punt uit te vuur te slepen. In plaats van 5 – 3 werd het in uurtje tijd 6,5 – 1,5.

En die onvoorstelbare reeks zorgde voor doldwaze taferelen op Marco Simone.

Eerst kwamen Hovland en Hatton van 1 down met drie te gaan om all square te eindigen tegen Spieth en – eerlijk is eerlijk – een herboren Thomas.

Daarna eaglede Rahm – spelend met debutant Nicolau Højgaard – achttien om Scheffler en Koepka – de nummer een van de wereld en de PGA-kampioen – van een zege te beroven.

En passant wonnen McIlroy en Fitzpatrick afgetekend (5 en 3) van Morikawa en Schauffele – voor het sportieve en emotionele hoofdgerecht werd opgediend.

De ervaren Rose en rookie MacIntyre waren 2 down met twee te gaan tegen Homa en US Open-kampioen Clark. Ze wonnen de par-3 zeventiende met een par en Rose holede een lange putt (foto boven) op achttien voor birdie en een half punt. (alle uitslagen en line-ups).

Europa stond na dag 1 één keer eerder voor met 6,5 – 1,5. Dat was in 2004 in Detroit, waar het uiteindelijk 18,5 – 9,5 voor de Oude Wereld werd.

Zaterdagochtend wordt de 44ste editie van de Ryder Cup – de 22ste keer dat het Amerika versus Europa is – om 7.35 uur vervolgd met een nieuwe foursome-sessie. Vanaf ongeveer 12.30 uur staan vier fourballs op het programma.
In de foursomes van dag twee staan deze matchees op het programma:
McIlroy / Fleetwood - Thomas / Spieth, Hovland /Aberg - Scheffler / Koepka, Lowry / Straka - Homa / Harman en Rahm / Hatton - Cantlay /Schauffele. Met andere woorden: Europa sticks to the plan en brengt dezelfde formatie als op vrijdag aan de start

Europa heeft in de resterende twintig partijen – inclusief de twaalf singles op zondag – nog acht punten nodig om de Ryder Cup te heroveren. Team USA moet 12,5 punten pakken om de cup te behouden en dertien om de match te winnen.

Ziggo Sport Golf doet vanaf 7.15 uur tot en met de laatste putts rechtstreeks verslag van dag twee van het tweejaarlijks treffen.

En dan nog dit: de druiven waren kennelijk zuur voor LIV-golfer Brooks Koepka nadat hij samen met Scottie Scheffler sterk finishte, maar toch slechts een half punt pakte. Hij had duidelijk minachting voor Rahm's emotionele reacties:
'I think me and Scottie birdied . . 14, 15, 16, 17, 18, and then lost by two, So yeah. I mean, I want to hit a board and pout just like Jon Rahm did. But, you know, it is what it is. Act like a child. But we’re adults. We move on.'

Tour
  • ProShots