Het wonder van Walton

De Britse bookmakers zien het niet echt zitten in het Europese team en hun collega’s aan de andere kant van de oceaan ook niet. Maar in 1995 leek Europa eveneens kansloos – zelfs na twee dagen.

Philip Walton

Ga maar na: tien van de twaalf Amerikanen staan in de top-20 van de wereldranglijst. Europa komt niet verder dan zes. De laagst gerankte Amerikaan is Rickie Fowler – met een 25ste plaats. Hij houdt vijf Europeanen achter zich

Toch gaat de logica niet altijd op in de Ryder Cup.
Zo was er in 1995 ene Philip Walton (foto boven, een paar jaar na de Ryder Cup). Ik denk dat vrijwel niemand hem zich meer herinnert. De bescheiden Ier – nu 61 – won drie keer op de Europese Tour. In 1995 behaalde Walton dankzij zijn bezemsteelputter twee overwinningen en daardoor mocht hij meedoen aan de Ryder Cup op Oak Hill bij Rochester.
Captain Bernard Gallacher had niet veel fiducie in de man uit Dublin. Op de eerste twee dagen kwam hij maar één keer in actie: in de foursomes verloor hij samen met Ian Woosnam op achttien van Loren Roberts – de beste van alle goede putters – en Peter Jacobsen.

Na de eerste twee dagen stond Europa met 9 – 7 achter.
Kansloos. Die conclusie trokken Rik Ruts en ik ook. We waren in Rochester om het commentaar te verzorgen voor SuperSport. Maar er gebeurde iets op een zonnige, frisse zondag in het noorden van de staat New York.

Howard Clark maakte een ace op elf en klopte mede daardoor Peter Jacobsen. David Gilford bleek beter te zijn dan Brad Faxon. Faldo won, James won, Monty pakte een vol punt. Enfin, het bleek allemaal beslist te gaan worden in de match tussen veteraan Jay Haas en – jawel – Philip Walton. Het was all square na zeventien en beiden maakten er op de moeilijke hole een bizar gevecht van waarin de drives de fairway niet raakten.

Uiteindelijk had Walton, die in zijn jeugd weinig geld had en het putten oefende op het strand van Malahide, twee putts vanaf zes meter voor de match én de Ryder Cup.

Met trillende handen kreeg hij de bal tot op vijf centimeter. Het Europese feest kon beginnen.

Op de terugweg zei Walton: ‘Er schoot op de green, toen ik de putter achter de bal plaatste, van alles door mijn hoofd. Wat als ik hem mijlen voorbij de hole sla en het voor iedereen verpruts’.
Tja, dat doet de Ryder Cup met je.

Deze column maakte ook onderdeel uit van De Golfpodcast van deze week met daarin ook een terugblik op de Solheim Cup en een preview op de Ryder Cup.

Columns
  • Golfsupport