De Tussenstand: Anne van Dam op stoom in Ierland

Mooie resultaten waren spaarzaam voor de Nederlandse nummer 1 dit seizoen. Heeft Van Dam precies op tijd de wind in de rug? In Zwitserland heeft Joost Luiten zeker ook kansen, terwijl op de Pro Golf Tour nog drie landgenoten een kans(je) hebben op de zege in het FaberExposize Open.

anne van dam

Ladies European Tour

Vooralsnog gaat 2023 voor de vijfvoudig winnaar op de LET nog niet de boeken in als een van haar betere seizoenen. Ja, er waren podiumplaatsen in het Scandinavian Mixed (3e) en het Jabra Ladies Open (2e) maar er waren ook gemiste cuts en finishes in 'het rechterrijtje'.

Het zou zomaar kunnen dat de Arnhemse haar seizoen deze week een enorme draai gaat geven want halverwege het KPMG Women's Irish Open op Dromoland Castle is ze nadrukkelijk in the mix.

Haar eerste ronde in 69 was goed maar niet per se opvallend ten opzichte van de rest van het veld, haar tweede omloop in 66 slagen gaf haar klassering wél een enorme boost. Vooral haar eerste negen (Van Dam begon de tweede ronde vanaf hole 10) was uitstekend: foutloos met vier birdies. Helaas kon ze die lijn na de turn (level par) niet doortrekken, maar dankzij haar 66 en tussentotaal van -9 doet ze in het weekend mee om de prijzen en volgt ze koploper Dagar op slechts één slag.

Voor de andere drie Nederlandse speelster verliep de generale repetitie voor het Big Green Egg Ladies Open van volgende week allerminst naar wens. Voor Romy Meekers, Pasqualle Coffa en Lauren Holmey zat het toernooi er na twee dagen alweer op.

DP World Tour

Op zijn social media kanalen liet Joost Luiten deze week al meermaals weten het erg naar zijn zin te hebben in Zwitserland en in de eerste helft van het Omega European Masters laat hij ook zien waarom hij het zo fijn toeven vindt in de bergen.

Net als in de eerste ronde zette Luiten aan het eind van zijn ronde een handtekening onder een kaart waar 66 slagen (-4) op stonden. Lang zag het daar niet naar uit. Na dertien holes was hij nog level par voor de dag, maar dankzij een sterke eindsprint met vier birdies op de laatste vijf holes schoof de Nederlandse nummer 1 nog flink op in het klassement waar hij nu gedeeld achtste staat, slechts vier slagen achter koploper Matt Fitzpatrick.

Het sterke slot van Luiten betekende dat Daan Huizing toch niet als beste Nederlander het weekend in gaat. Na een 67 op de eerste dag bleef hij op de tweede dag eveneens onder par (68) en met een tussentotaal van vijf onder par haalde hij fluitend de cut (T33).

Dat gold helaas niet voor de laatste twee landgenoten in de Zwitserde bergen. Wil Besseling als Darius van Driel stonden na 36 holes allebei op -2 en dat was precies één slag teveel om het weekend te halen waardoor het tweetal opnieuw een kans om te stijgen op de Order of Merit aan zich voorbij zagen gaan.

Challenge Tour

Of er een landgenoot in het weekend zit van het IGG Challenge is nog even afwachten. In het door slecht weer geteisterde toernooi (de baan stond een deel van de vrijdag blank) kon de tweede ronde niet worden voltooid - een behoorlijk deel van het veld kon überhaupt niet starten in de tweede ronde - waardoor de cutline pas op zaterdag duidelijk wordt.

Kiet van der Weele weet dat hij bij de terugkeer op de baan nog in elk geval één slag moet winnen om door te mogen. Zijn -1 voor het toernooi is vooralsnog één slag teveel om aan de goede kant van de cutline te staan, maar als hij de lijn van zijn eerste veertien holes doortrekt (-4) moet dat zeker tot de mogelijkheden behoren. Voor Vince van Veen zal het stilleggen van het spel vooral frustrerend zijn. Met nog twee holes te spelen is zijn achterstand op de cutline onoverbrugbaar groot.

Koploper Jeppe Kristian Andersan staat twee slagen voor op de rest van het veld en heeft daarnaast ook nog eens vier holes te gaan om die voorsprong verder uit te breiden voor de derde rond van start gaat.

Pro Golf Tour

Voor aanvang van de laatste ronde van de Dutch Swing op de Gelpenberg zijn de beste papieren niet voor een landgenoot, maar voor een Duitser, maar met -8, en een voorsprong van twee slagen op de rest van het veld, mag Timo Vahlenkamp zeker nog niet op zijn lauweren rusten wil hij zich tot opvolger van Floris de Haas laten kronen in het FaberExposize Open.

Amateur Jan Schneider (D) is met -7 de eerste uitdager, maar ook een paar landgenoten mogen nog hopen op de titel in eigen land. Nordin van Tilburg heeft namens Nederland de beste papieren (-6), Mike Toorop, eerder deze week ook al goed op tik op zijn homecourse Westwoud, volgt met -5, terwijl ook titelverdediger Floris de Haas met -4 nog magen dromen van titelprolongatie.

Tour
  • LET / Tristan Jones