De tussenstand: Wil Besseling in top-10 D+D Masters

De nummer 173 van de Order of Merit heeft om zijn kaart te behouden nog wel een paar topnoteringen nodig. In Tsjechie was de start in elk geval goed. Op de Challenge Tour is de top van het leaderboard ver weg.

wil besseling

DP World Tour

Acht wedstrijden telt het jaar nog en voor alle Nederlanders, met uitzondering van Joost Luiten, moet er echt nog wat gebeuren in het slot van het jaar om het speelrecht ook voor 2024 te behouden.

Wil Besseling is een van hen. De Noord-Hollander kent een moeizaam seizoen en haalde in achttien toernooien pas zes keer de cut en heeft daardoor een flinke achterstand op de top-117, de plek die goed is voor lijfsbehoud, maar kan deze week een goede slag slaan.

Op het Albatros Golf Resort staat de 37-jarige golfer na 36 holes op een keurige negende plaats. In het door onweer onderbroken toernooi bleef hij vrijdag foutloos op weg naar een ronde in 68 slagen die, opgeteld bij zijn 67 van de eerste dag, ruim voldoende was om door te mogen naar de tweede helft van het door Alexander Bjork met -13 aangevoerde toernooi.

Voor Daan Huizing, de enige andere Nederlander in het veld, viel het doek. Een score van -2 over twee dagen wat twee slagen teveel om door te mogen waardoor de situatie voor hem weer iets lastiger wordt met het oog op lijfsbehoud.

Challenge Tour

In het Dormy Open is een toppositie vooralsnog ver weg voor de landgenoten die het weekend haalden in de wedstrijd van de Challenge Tour al zullen Kiet van der Weele en Lars van Meijel met een goed gevoel aan moving day beginnen.

Beide landgenoten wisten dat ze een lage score nodig hadden op tweede speeldag en voldeden precies aan die opdracht. Met een tweede ronde in respectievelijk 64 en 65 slagen speelden ze zichzelf naar een totaal van level par en dat was genoeg om on the number door te mogen naar het weekend.

In die missie slaagden Vince van Veen en Koen Kouwenaar niet. Beiden eindigden in de staart van het klassement: Van Veen met een totaal +9, Kouwenaar na een desastreuze 81 (+14!) op dag twee met een totaal van +18 .

Pro Golf Tour

Het Staan Open is vooralsnog een Frans feestje. Op de even buiten Hoorn gelegen baan van Westwoud staan amateur Louis Bonte en landgenoot Antoine Auboin met -13 aan kop, op de voet gevolgd door nóg een Fransman.

De eerste Nederlanders vinden we terug op een keurige zevende plaats. Zowel amateur Abel Derksen als longhitter Ayden Verdonk staan er met -10, en nog een ronde te spelen, goed voor terwijl ook thuisfavoriet Mike Toorop nog niet van opgeven wil weten. Met een ronde in 62 slagen speelde Toorop zich op zijn homecourse met nog achttien holes te gaan naar een (onder meer) met Wouter de Vries gedeelde dertiende plaats (-8).

Zaterdag vindt de derde en laatste ronde plaats van de wedstrijd van de Pro Golf Tour en de toegang is gratis.

LETAS

De Zweedse swing van de LETAS kwam op de Elisefarm Golfclub in Zweden tot een einde zonder Nederlands succes.

Marit Harryvan eindigde met een score van level par als beste landgenote op de gedeeld tiende plaats en staat daarmee vooralsnog op de zestiende plaats op de jaarranglijst. Daarmee is ze de beste Nederlandse maar met nog een handvol toernooien te spelen is de top van het klassement - en daarmee de kans op promotie - nog ver weg.

Tour
  • Golfsupport