Tussenstand: Veel landgenoten hebben vrij weekend

Bij het opmaken van de rekening zag het er voor het gros van de Nederlandse spelers niet best uit. Op vrijwel alle circuits presteerde Oranje ondermaats. Alleen in eigen land is er dankzij Nordin van Tilburg (foto) kans op succes.

nordin van tilburg

Pro Golf Tour

De macht van het getal in acht nemende was de kans op Nederlands succes natuurlijk ook het grootst in Brabant, waar de Pro Golf Tour de eerste van drie wedstrijden op Nederlandse bodem speelt. Voor tientallen landgenoten dé kans om eens kennis te maken met golf op het twee na hoogste niveau, voor enkele vaste spelers op het satellietcircuit een week als alle andere, maar wel met een speciaal tintje.

Nordin van Tilburg heeft na 36 holes de beste kansen om zijn seizoen een positieve wending te geven. Tot op heden miste hij vaker de cut dan dat hij zich plaatste voor de slotronde, en alleen begin april eindigde hij eens in de top-10.

Met nog 18 holes te spelen heeft Van Tilburg alle kans die klassering (T6) te verbeteren, sterker, met een totaal van -7 na 36 holes heeft hij zaterdag alle kans om het Stippelberg Open op zijn naam te schrijven. De achterstand op koploper Zan Luka Stirn is minimaal: niet meer dan één slag zit er tussen de Sloveense leider en de Nederlander.

Rodi Vlasveld (-5) staat net als Van Tilburg bij de beste 10 en kan met een goede ronde nog een stunt uithalen, iets dat ook geldt voor Stan Kraai die op -4 naar de laatste ronde gaat.

Voor de overige Nederlanders die het weekend haalden (10) is de zege inmiddels buiten bereik, maar kan er met nog achttien goede holes op de fraaie Noord-Brabantse baan nog van alles gebeuren.

Ladies European Tour & LETAS

De omstandigheden zijn niet ideaal in Noord-Ierland en dat is terug te zien in de scores van het ISPS Handa World Invitational ook. De Amerikaanse Marissa Steen voert het veld aan met -3 en naast haar staan er nog slechts vijf andere speelsters in de min.

Dat de cut hoog kwam te liggen was dan ook niet verrassend, maar evengoed was die te hoog gegrepen voor twee van de drie van de Nederlandse vrouwen die op Galgorm en Castlerock aantraden.

Nederlands nummer 1 Anne van Dam kwam niet verder dan +10, Lauren Holmey had nog een slagje meer nodig, +11 en dat was voor beiden ruim teveel om de cut (+5) te halen.

Dat deed Dewi Weber als enige landgenote wel. De speelster van de LPGA deed het met een 76 weliswaar aanziendlijk minder dan op de eerste dag (72) maar met +3 haalde ze het weekend tamelijk eenvoudig is heeft ze zelfs nog zicht op een topnotering.

In Zweden op de wedstrijd van het tweede Europese damescircuit wordt een topnotering een lastig verhaal voor de aldaar spelende landgenoten.

Met +5 haalden Marit Harryvan en Mayka Hoogeboom weliswaar de cut in het PGA Championship Gothenburg, het verschil met koploper Chiara Tumberlini bedraagt met achttien holes te spelen maar liefst dertien slagen.

DP World Tour

Ook de mannen hadden natuurlijk last van de zware omstandigheden in Noord-Ierland al speelden er op het ISPS Handa World Invitational aanzienlijk meer mannen onder par dan de vrouwen dat deden bij hun toernooi op dezelfde locatie.

Een score onder par was evenwel niet nodig om de cut te halen en zelfs niet om mee te doen om een klassering hoog op het leaderboard.

Darius van Driel, de enige Nederlander die deze week aan de start stond, staat met een totaal van +1 na twee dagen keurig 25ste waardoor hij in het weekend alle kan heeft zijn ranking een boost te geven.

Challenge Tour

In Finland kwam de cut in het Vierumäki Finnish Challenge uit op -3 en dat was een hard gelach voor het Nederlandse contingent spelers dat de reis naar het Noord-Europese land had gemaakt.

Met een score van -2 na 36 holes kwamen Wouter de Vries, Vince van Veen en Lars van Meijel precies een slag tekort om door te mogen naar de tweede helft van de wedstrijd waarin de Schot Jack McDonald met -14 precies één slag voorsprong heeft op de thuisspelende Lauri Ruuska.

Ook Koen Kouwenaar (die na elf optredens nog altijd wacht op zijn eerste cut van het seizoen), Sven Maurits en Dario Antonisse waren na twee dagen klaar waardoor er van de zes Nederlanders die mochten starten geen enkele meer over is in het weekend.

Tour
  • Golfsupport