Koopgids: welke driver heb ik nodig? (2)

Wanneer ben je toe aan een nieuwe driver? En wat voor model moet je vervolgens in de tas stoppen: vergevingsgezind, weinig spin of draw? In dit tweede deel de vergevingsgezinde drivers.

Koopgids: welke driver heb ik nodig? (2)

Ik wil meer vergevingsgezindheid
Cynici zeggen dat de regels al jaren zo streng zijn dat het onmogelijk is geworden om je spel te verbeteren met een nieuwe driver. Daar zijn we het niet mee eens. Met een traagheidsmoment van 10.055 gram per vierkante centimeter (dit zogenaamde moment of inertia of MOI geeft de weerstand aan tegen het open- of dichtdraaien van het clubblad bij slecht balcontact) is de prachtige Ping G430 net zo stabiel als de vierkante Sumo SQ die Nike ruim tien jaar geleden produceerde.

Dankzij het gebruik van koolstoffiber en geavanceerde technologieën om titanium te gieten, is het nu mogelijk om dezelfde vergevingsgezindheid te krijgen als bij een vierkante driver, maar dan in een model dat niet oerlelijk is en klinkt als een hol olievat. Dat noemen we vooruitgang. Vergevingsgezinde drivers zijn bedoeld voor golfers die de bal overal op het clubblad raken en spelers die fairways willen slaan. Callaway zegt dat hun meest vergevingsgezinde model goed is voor 60 procent van de verkopen.

Cobra Aerojet
Prijs: € 579
Loft: 9º/10,5º/12º
Cobra Golf heeft zich met zijn drivers de laatste vijf jaar een plek aan tafel bij de grote jongens veroverd. De Aerojet is ontworpen om elk stukje snelheid uit je swing te persen. Het is een driver die er goed uitziet, prima klinkt en sterk presteert, en dat voor net wat minder geld dan de grote merken.

TaylorMade Stealth 2
Prijs: € 649
Loft: 9º/10,5º/12º
De Stealth 2 is de eerste driver van TaylorMade waarin meer koolstoffiber dan titanium zit. De gewichtsbesparing die dit oplevert, stelt de producent in staat om een meer vergevingsgezinde driver te maken, met een 20 procent flexibeler clubblad. Een iets anders gevormde sweetspot vergroot ook de balsnelheid bij contact op de lage hiel.

Ping G430 Max
Prijs: € 625
Loft: 9º/10,5º/12º
Ping staat bekend om zijn extreem vergevingsgezinde drivers en de G430 zet deze traditie voort. Met een MOI van meer dan 10.000 is dit model zeer stabiel. Het clubblad is ondieper om de aerodynamica te verbeteren en dunner voor meer balsnelheid. Interne 'ribben' zorgen voor een gedempter geluid in vergelijking met zijn luidruchtige voorganger, de G425.

Callaway Paradym
Prijs: € 649
Loft: 9º/10,5º/12º
Het traditionele titanium frame is vervangen door een 360 graden chassis van carbon, zodat er eigenlijk vooral gewicht voor en achter in het clubhoofd zit. Er werd 20 gram bespaard, wat op efficiëntere plaatsen in het clubhoofd kon worden gebruikt. Een gevorkte Jailbreak staaf achter het clubblad vergroot de balsnelheid en afstand.

Srixon ZX5 MKII
Prijs: € 599
Loft: 9,5º/10,5º
Vertrouwen is een groot goed als je op de tee staat, en dat is precies wat de afgeplatte, robuuste vorm van de ZX5 biedt. Srixon is van oudsher een merk voor betere spelers, maar dit model heeft iets van een hoge draw bias ingebouwd, waar ook minder goede golfers mee geholpen zijn.

Titleist TSR2
Prijs: € 649
Loft: 8º/9º/10º/11º
De TSR2 is dankzij zijn diepere clubhoofd het meest vergevingsgezinde model van Titleist, bedoeld voor golfers die de bal overal op het clubblad raken. Het clubhoofd heeft een nieuwe teen, die er beter uitziet bij het adresseren, en de aerodynamica is geoptimaliseerd om zo veel mogelijk swingsnelheid te genereren.