Deze Week in Golf: late wildcard Luiten

Alsnog ‘Schots ticket’ voor Nederlandse nummer een … Ook Besseling speelt Schots Open … Van Driel en Huizing naar Amerika … Drie Nederlanders in Oostenrijkse wedstrijd Challenge Tour … Van Dam en Holmey in Londen … Weber speelt in Ohio … Geen vrouwenteam naar de Europees Landenteam Kampioenschap

Joost Luiten

DP World Tour / PGA Tour
Kampioenschap:
Genesis Schots Open
Data: 13 - 16 juli 2023
Baan: The Renaissance Club, North Berwick,East Lothian (Sch)
Lengte: 6.618 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 9.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Vier dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag van 13.30 - 19.30 uur. Zaterdag en zondag van 15.30 - 21.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Scottie Scheffler, Rory McIlroy, Patrick Cantlay, Viktor Hovland, Xander Schauffele, Max Homa, Matt Fitzpatrick, Jordan Spieth, Wyndham Clark, Tyrrell Hatton, Sam Burns, Justin Thomas en Tommy Fleetwood
Nederlanders: Joost Luiten en Wil Besseling
Winnaar in 2022: Xander Schauffele (VS)
Laatste vijf kampioenen: 2022 - Xander Schauffele (VS), 2021 - Min Woo Lee (Aus), 2020 - Aaron Rai (Eng), 2019 - Bernd Wiesberger (Oos), 2018 - Brandon Stone (Z-A)
Bijzonderheden: Een week voor het 151ste Open op Royal Liverpool komen er op de linksachtige baan van The Renaissance Club veel spelers uit de top-50 van de wereldranglijst in actie.
Geen wonder, want het Schots Open telt ook mee voor de FedEx Ranking.
Wil Besseling was tot zondag de enige Nederlander op de deelnemerslijst, maar de DP World Tour heeft volkomen terecht alsnog een wildcard gegeven aan de man die tiende staat op de Europese ranking: Joost Luiten.
The Renaissance ligt ten oosten van Edinburgh in een reeks banen die de moeite van het spelen waard zijn. Muirfield - de beste baan uit de Open Rota - is zelfs de buurman.
Dat feit maakt The Renaissance niet tot een absolute topbaan. De Amerikaanse eigenaren hebben hun landgenoot Tom Doak de opdracht voor het ontwerp gegund. Doak is een uitstekende architect maar The Renaissance is zeker geen kunstwerk geworden.
Wie in North Berwick of aan de overkant van de Firth of Forth wil spelen - en dat is de moeite meer dan waard - kan op oudere, betere en minder dure courses terecht.

Kampioenschap: Barbasol Championship
Data: 13 - 16 juli 2023
Baan: Keene Trace Golfclub, Nicholasville, Kentucky (VS)
Lengte: 6.700 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.800.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport van 22.00 - 1.00 uur
Hoogst gerankte spelers: Taylor Pendrith, Lucas Glover, Carl Yuan, Kevin Streelman, Paul Haley, Zecheng Dou, MJ Daffue en Rio Hisatsune
Nederlanders: Daan Huizing en Darius van Driel
Winnaar in 2022: Trey Mullinax (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 - Trey Mullinax (VS), 2021- Seamus Power (Ier), 2020 - niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 - Jim Herman (VS), 2018 - Troy Merritt (VS), 2017 - Grayson Murray (VS)
Bijzonderheden: Voor het tweede jaar telt het toernooi in Kentucky mee voor zowel de ranglijst van de PGA Tour als die van de DP World Tour. Dat is de reden dat Daan Huizing en Darius van Driel de oversteek wagen.
In de eerste plaats is het een goede ervaring voor de twee. Maar het is ook zo dat er na het dual-ranking toernooi van volgende week in Californië (Barracuda Championship, gelijktijdig met The Open) tot 17 augustus geen wedstrijden van de DP World Tour op het schema staan - een ongekende zomerpauze.
Met twee keer 3,8 miljoen in de pot zijn de toernooien in de VS ook aantrekkelijk omdat er veel punten voor de Europese ranking kunnen worden verdiend.
En dan nog dit: aan het Barracuda Championship van volgende week doen Darius van Driel, Daan Huizing én Wil Besseling mee.

LPGA Tour
Na het enerverende U.S. Women’s Open op Pebble Beach gaat de LPGA Tour van 13 - 16 juli verder met het met 1.750.000 dollar gedoteerde Dana Open.
Het toernooi (meer bijzonderheden en live scoring) wordt gespeeld op de par-71 baan van de Highland Meadows Golfclub in Sylvania, Ohio.
Dewi Weber is van de partij en Ziggo Sport Golf zendt op maandag 17 juli van 19.30 - 21.00 een verslag uit.

Ladies European Tour
De eerstvolgende wedstrijd is er een uit de door de Saoediërs betaalde Aramco Series. De dames zijn van 14 - 16 juli te gast op de baan van de Centurion Club bij Londen (meer bijzonderheden en live scoring), waar ook een wedstrijd van LIV Golf zal plaatsvinden.
Anne van Dam en Lauren Holmey staan op de deelnemerslijst.

Challenge Tour
Het Euram Bank Open is met 250 duizend euro gedoteerd en op de Golfclub Adamstal bij het Oostenrijkse Ramsau doen Vince van Veen, Koen Kouwenaar en Dario Antonisse mee (meer bijzonderheden en live scoring).
Matteo Manassero won afgelopen zondag het Italiaanse Challenge Open. Het was zijn tweede titel van het seizoen. Nog één succes en de Italiaan promoveert meteen naar de DP World Tour.
Manassero was van 2010 tot en met 2014 een meer dan goede speler op wat toen nog gewoon de Europese Tour heette: hij won vier toernooien. Majors winnen, uitkomen in het Europese Ryder Cup-team - het leek allemaal binnen handbereik
Maar vanaf 2015 viel de speler uit Verona ver, heel weg. Manassero trachtte zijn swing te veranderen om verder te gaan slaan. Dat mislukte volkomen. Nu ligt de weg, na veel vallen en opstaan, naar de DP World Tour weer voor hem open.

Europese Landenteam Kampioenschappen
Deze week worden van 11 - 15 juli vier ELTK’s gespeeld: de mannen spelen op Royal Waterloo, de vrouwen op de Tawast Golfclub in Finland, de jongens op de Golf Club de Genève en de meisje op de Golf d’Hossegor in het zuidwesten van Frankrijk.
(meer bijzonderheden en vanaf dinsdag van alle kampioenschappen live scoring)
Voor het eerst in jaren vaardigt de NGF geen vrouwenteam naar Finland af. Oorzaak: een tekort aan goede speelsters. De kans om in ieder geval de eerste flight (top-8 na de 36 holes kwalificatie) wordt te klein geacht.
Mannen: Lars van der Vight (23ste op de Europese amateurranking), Jack Ingham (45ste), Benjamin Reuter (51ste), Jerry Ji (89ste), Thijmen Batens (175ste) en Bob van der Voort (146ste)
Jongens: Loran Appel, Abel Derksen, Ian Groenendijk, Denny Kloeth, Bjorn Driessen en Nathan Hooft
Meisjes: Fleur van Beek, Rosanne Boere, Marieke Ebens, Sofie Nooij, Lynn van der Sluijs en Yfke Vos
En dan nog dit: aan alle ELTK’s doen zestien teams van zes mee. Op 11 en 12 juli is er een strokeplay-kwalificatie: vier van de zes scores tellen mee. De beste acht teams spelen van 13 - 15 juli in matchplay-vorm (foursomes en singles) om de Europese titel.
De teams uit de tweede groepen moeten proberen degradatie naar de B-poule te voorkomen: de nummers veertien tot en met zestien van het eindklassement zullen in 2024 op het tweede niveau acteren.

Satelliet tours
Alps Tour: Het seizoen 2023 telt nog maar vier toernooien: twee in juli, een in september en een - de Grand Final - in oktober.
Over een week wordt op het Spaanse La Gomera het Fred Olsen Alps de La Gomera gespeeld (bijzonderheden).
Pro Golf Tour: Het seizoen gaat van 17 - 19 juli verder (bijzonderheden en live scoring) met The Cuber Open. Het 54-holes toernooi wordt gespeeld op de Der Öschberghof bij het Duitse Donaueschingen.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl