Goede start Huizing, Weber in achterhoede

Om haar dee

weber

In het met negen miljoen dollar gedoteerde KPMG Women's PGA Championship moet Dewi Weber op de tweede dag vol aan de bak om haar verblijf in het Major tot vier dagen te verlengen.

Kort na de start stond Weber nog even hoog op het leaderboard, maar toen haar ronde eenmaal goed en wel op gang kwam kwamen - net als bij veel van haar collega's - al snel de eerste bogeys op het moeilijk spelende Baltusrol waar slechts zestien speelsters (oa. Lee-Anne Pace met -5, Brooke Henderson met -4, Leona Maguire met -2 en het nieuwe fenomeen Rose Zhang met -1) onder par openden.

Onder hen dus niet de enige Nederlandse in het veld. Weber maakte nog wel een par op hole 1, maar leverde daarna vier slagen op rij in op de holes twee tot en met vijf, en daarna nog eens twee op acht en negen om de turn in +6 te bereiken.

Na het keerpunt wist Weber de score te stabiliseren, maar de twee birdies die ze maakte op dertien en veertien werden direct weer teniet gedaan door bogeys op vijftien en zestien waardoor ze het clubhuis bereikte met een score van +6 waarmee ze vooralsnog op de gedeeld 120ste plaats staat, ruim buiten de cutline die vooralsnog op +3 ligt.

Dreigend slecht weer zorgde ervoor dat de eerste ronde van het BMW International Open net niet kon worden voltooid. Onder meer Daan Huizing bereikte het clubhuis niet op tijd voor het onweer toesloeg. Dat was jammer, want niet alleen moet de Nederlander nu vrijdagochtend vroeg terugkomen om de ronde af te maken, hij miste daardoor ook de kans om als gedeeld koploper naar bed te gaan.

Adrien Saddier, Edoardo Molinari en Rikuya Hoshino openden het toernooi met een rondje in zes onder par en ook Huizing leek op die score af te stevenen tot de toeter ging.

Huizing, begonnen op hole 10, maakte een eagle op hole 11 om zijn ronde een kick-start te geven, mengde zich door birdies op zestien en zeventien tussen de hooggeplaatste spelers op het leaderboard (daar kon ook de enige bogey van de dag. op de par-5 achttiende niets aan veranderen) en behield die positie door op de back-nine nergens slagen in te leveren, maar wel twee birdies te maken op hole drie en vier waardoor hij met -5 maar één slag achter het leidende trio staat.

Ook Joost Luiten (-1) en Darius van Driel (-2) staan na de eerste dag onder par, al kon ook Van Driel zijn ronde niet afmaken en heeft hij nog drie holes om aan zijn positie te werken. Die kans heeft Wil Besseling niet meer. De lange Noord-Hollander kwam in zijn voltooide eerste ronde niet verder dan 76 slagen (+4) en staat daarmee in de staart van het klassement.

Moeten op de DP World Tour een paar spelers hun openingsronde op vrijdag afmaken, op de Challenge Tour geldt dat voor een groot aantal spelers. Door aanhoudende mist aan de Franse kust kon het spel in het Open de Bretagne pas in de middag starten waardoor de starttijden enorm opschoven waardoor de Nederlanders geen van allen hun eerste ronde konden voltooien. Kiet van der Weele kwam met zeventien voltooide holes (-2, T10) nog het verst, terwijl ook Davey Porsius (L, T28) met vijftien gespeelde holes het clubhuis bijna kon zien liggen. En hoewel er extreem veel daglicht is deze dagen, bleek de starttijd die bijvoorbeeld Koen Kouwenaar meekreeg uiteindelijk onhaalbaar. De Nederlandse tweedejaars professional mocht na het lange wachten om 21.10 de baan in.

Om 21.11 werd het spel definitief stilgelegd.

In de grootste amateurtoernooien van de wereld was er geen Nederlands succes te noteren. Waar bij de vrouwen afgelopen week geen enkele speelster door wist te dringen tot het matchplaydeel van het door de Duitse Chiara Gorder ruim gewonnen The Womens Amateur (7&6), lukte dat bij de heren in The Amateur weliswaar vier man, maar geen van hen wist het lang vol te houden in de strijd om de prestigieuze titel.

Jack Ingham kwam net tekort tegen de Zuid-Afrikaan Christo Lamprecht (1 holes), Rick Hessing won de eerste matchplaypartij in de noodzakelijke tussenronde nog met 3&2 van de Duitser Tiger (...) Christensen maar ging in de eerste ronde met 2&1 onderuit tegen de Zuid-Afrikaan Altin van der Merwe, terwijl Thom Linsen in de tussenronde met 4&2 afrekende met landgenoot Bob van der Voort maar daarna met 4&3 het onderspit dolf tegen Caolan Rafferty.

Tour
  • Pro Shots / Golfsupport