Een Belgisch landgoed als decor van een Major

De komende editie van The Masters moet er een worden waar de vonken van afvliegen - zegt men. Of wordt het gewoon een mooi eerste Major van het golfjaar 2023? En hoe zit het met de Belgische geschiedenis?

Boom Augusta

Er doen achttien door Saoedi-Arabië betaalde werknemers van LIV Golf mee aan The Masters. De hoge heren - en enkele dames - van Augusta wilden hun deelname niet verhinderen.
Is iedereen benieuwd naar hun mening? Kennelijk vindt Augusta National van niet, want volgens Reuters er is er maar één uitgenodigd om een persconferentie te geven: Cameron Smith.
De regerend Open-kampioen wordt maandag om 21.00 uur Nederlandse tijd in het state of the art, officiële mediacentrum verwacht.

Een groot deel van de LIV’ers zal ongetwijfeld de media te woord staan in het officieuze perscentrum: onder de halverwege de negentiende eeuw - dus voor het eerste Open Championship, voor de Amerikaanse Burgeroorlog, voor de afschaffing van de slavernij - geplante eik voor het clubhuis.
‘Het is Piccadilly Circus of Trafalgar Square", zei Ken Schofield, voormalig topman van de Europese Tour, twaalf jaar tegen een verslaggever van The Guardian. ‘Als je naar Londen komt, kom je daar iedereen tegen. Als je deel uitmaakt van golf en om golf geeft - zoals iedereen hier doet - is Augusta, onder de boom, in de lente dé plek.’

Landgoed
De baan ligt op een voormalig landgoed met een oppervlakte van 365 hectare, de Fruitland Nurseries. De kwekerij, ooit een indigoplantage, werd in1857 aangekocht door de Belgische baron Louis Mathieu Edouard Berckmans, een hobby-tuinder. Berckmans’ zoon, Prosper Julius Alphonso, was agronoom en wél tuinder van beroep. Vader en zoon starten in 1958 een formeel partnerschap. Onder de naam Fruitland Nurseries importeerde het bedrijf veel bomen en planten uit tal van landen.

De familie liet een landhuis in zuidelijke stijl bouwen - het huidige clubhuis van Augusta National.
De baron stierf in 1883 en Prosper overleed in 1910. De kwekerij stopte in 1918 als bedrijf. Een grote verscheidenheid aan bloeiende planten en bomen bleef op het terrein staan, waaronder een lange rij magnolia's, die vóór de Burgeroorlog waren geplant en die nog steeds langs de oprijlaan staan. Maar ook een plant die Prosper populair maakte, de azalea.

Ontdekking
Bij het zien van het pand vanaf wat nu de oefengreen is, zei de legendarische Bobby Jones: "Perfect! Ik denk dat dit stuk land hier al die jaren ligt te wachten tot iemand langskwam om er een golfbaan op aan te leggen.
Het werk begon in de eerste helft van 1931 en de baan werd geopend in december 1932 - met een beperkt aantal ronden voor leden. De formele opening vond plaats in januari 1933 en de eerste editie van The Masters werd in 1934 gespeeld.

Reportage
  • Pro Shots