Fitness Vrijdag: floor press

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: sterk bovenlichaam (deel 1).

golfitness

Een sterk bovenlichaam is een voorwaarde om verre drives te slaan. Met deze oefeningen hou je je schouders en rug blessurevrij.

De bench press kennen we allemaal: liggend op een bank druk je met je armen zware gewichten omhoog. Hoewel deze krachttraining in de fitness heel populair is, adviseer ik hem niet voor golfers.

Veel functioneler voor golfers zijn oefeningen waarbij de corespieren meer worden geactiveerd en er meer interactie is met de voeten op de grond. Dat zorgt niet alleen voor meer kracht, maar ook voor meer stabiliteit en flexibiliteit. En een krachtig, soepel bovenlichaam is de basis voor het slaan van verre drives. Bovendien voorkomt het blessures in de schouders, elleboog en onderrug. Win Win!

Floor press

Ga op je rug liggen met de knieën gebogen en de voeten plat op de grond. De onderrug rust op de mat, de bovenbeenspieren zijn aangespannen, de core is actief. Pak nu een kettlebell (of dumbbell) en hou deze met beide handen vast. Op een uitademing duw je de kettlebell omhoog en strek je je armen terwijl je het gewicht met je handen naar binnen toe drukt. Op een inademing breng je het gewicht terug naar de borst, de ellebogen buigen. De schouders blijven goed laag, de schouderbladen goed naar elkaar toe gerold, de borstkast is mooi open. De onderrug blijft recht.

Tip van de coach: in plaats van te focussen op het omhoog duwen van het gewicht, let je nu op het naar beneden duwen van je lichaam in de mat. Je kunt met het gewicht variëren. Zwaar gewicht: maximaal 5 x/ 7 sets; medium gewicht 15x/4 sets; of licht gewicht: 20-30x totdat verzuring intreedt. Hoe intensief je traint hangt af van de periode van het seizoen.

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corn├ę van der Stelt