Fitness Vrijdag: burpees

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: in topconditie (deel 2).

golfitness

Mobiliteit, balans en explosiviteit zijn belangrijke fysieke pijlers van de golfswing. Maar wil je ze goed toe kunnen passen, dan is een goede conditie onontbeerlijk. Want hoewel een golfer tijdens de swing inderdaad een korte, explosieve beweging maakt, loopt hij daarnaast tijdens een ronde ook nog enkele uren in de baan.

En als je dan geen goede conditie hebt, kunnen – zelfs met een trolley – die laatste holes behoorlijk vermoeiend zijn.

Golf is een gezonde activiteit, daar zijn veel instanties het over eens, maar het is niet de beste sport om beter in vorm te komen en conditie op te bouwen. Om echt vooruitgang te boeken zul je je cardiovasculaire systeem gericht moeten trainen. Schaatsers en voetballers hebben een uitmuntende conditie. Daarom 'lenen' we een aantal trainingsoefeningen die ook voor golfers uitermate geschikt zijn.

Burpees

Spring omhoog. Breng je handen naar de grond met gebogen knieën. Spring met beide voeten tegerlijkertijd naar achteren en kom in een hoge plank. Let op: de onderrug blijft recht doordat je de buik- en bilspieren blijft aanspannen.

Breng nu je lichaam naar de grond. Kom op een uitademing weer omhoog door met de voeten terug naar voren te springen. Spring omhoog.

Is de oefening te zwaar? Je kunt hem verlichten door: je knieën op de mat te plaatsen in de plankpositie; niet te springen maar te stappen; niet omhoog te springen maar alleen je armen omhoog te strekken.

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt