Nederlanders tobben en Donald leidt

Dag 2 van het sterk bezette en hoog gedoteerde Abu Dhabi HSBC Championship moet voor de vier Nederlanders in het teken staan van het halen van de cut.

Luke Donald

De kwalificatiescore zal op de par-72 baan van Yas Links rond de -1 liggen (40,7% kans).
Joost Luiten, Wil Besseling en Darius van Driel openden donderdag met een 73 (+1) en staan gedeeld 84ste in het klassement. Hun kansen op het halen van de cut volgens Datagolf: respectievelijk 34,8 , 27,5 en 36,4 procent.
Daan Huizing kwam zonder ook maar één birdie tot een 75. Hij is gedeeld 106de en heeft een kans van 12,2 procent om de cut te overleven..

Luiten had zijn score onder andere te wijten aan een triple bogey op vijftien (zijn zesde hole) na een slechte drive en ook nog eens een 3-putt.
De in feite nog steeds beste Nederlander verloor alleen al met zijn approaches 2,7 slagen op het veld. Fairways en greens raken - zie hieronder de uitleg van Luke Donald - is cruciaal op deze linksachtige baan.
Wil Besseling miste ook te veel greens en was daarbij niet scherp met zijn korte spel (101ste in het 126 man tellende veld).
Daan Huizing verspeelde van tee tot green niet minder dan 4,36 slagen op het veld. In slechts 50% van de gevallen slaagde hij erin om na een gemiste green een up-and-down voor par te maken.

Luke Donald (foto boven) won in mei 2012 voor het laatst op wat toen nog de Europese Tour heette. De Engelsman was de beste in het BMW PGA Championship. Het was zijn zevende succes op dit circuit.
Dat was in een tijd dat het nog betrekkelijk kalm was op de Tours en het was ook usance dat Europa de Amerikanen om de twee jaar een schrobbering gaf in de Ryder Cup.

Bijna elf jaar later is Luke Donald in onzekere tijden voor de tours in het algemeen en de Europese Tour in het bijzonder na dag 1 van het Abu Dhabi HSBC Championship de nummer een. Hij maakte negen birdies op Yas Links voor een score van 64, acht onder par.
De man die negen maanden geleden het captaincy van het Europese Ryder Cup-team overnam van de naar de Saoediërs overgestapte Henrik Stenson heeft een voorsprong van een slag op de rest van het veld.

De laatste keer dat Donald in een wedstrijd op het hoogste niveau na dag 1 leidde, was in april 2016, in de (Amerikaanse) RBC Heritage. Hij werd toen gedeeld tweede.
‘Niet echt een verrassing’, zei de 45-jarige nummer 541 van de wereld (hij voerde de ranglijst ooit aan) na afloop over zijn score. ‘De baan past mij wel. Je moet veel greens raken omdat de fairways vrij breed zijn. Ik heb al een tijdje een goed gevoel over mijn wat ik doe. Ik heb met Jamie Gough (die ook Joost Luiten onder zijn hoede heeft, red.) aan mijn lange spel gewerkt en ik heb een nieuwe shortgame coach.’

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 8.30 uur tot ongeveer 14.30 uur rechtstreeks uit.

Tour
  • DP World Tour