Belgen foutloos in Hero Cup

Thomas Pieters en Thomas Detry wonnen beiden hun eerste partijen in de Hero Cup. Mede daardoor staat continentaal Europa na de fourballs met 3-2 voor.

Thomas Pieters

Op de Abu Dhabi Golfclub is de driedaagse match tussen het Europese continent en Groot-Brittannië en Ierland een belangrijk meetmoment richting de Ryder Cup, die van 30 september - 1 oktober bij Rome wordt gespeeld.

Captain Luke Donald en zijn vice-captains, ook gesteund door een aantal legendarische Europese spelers als José Maria Olazabal, willen een idee gaan krijgen over wie naast mannen als Rory McIlroy, Jon Rahm, Shane Lowry, Tommy Fleetwood, Matt Fitzpatrick en Viktor Hovland het team Europese team kunnen vormen.

Natuurlijk is de sfeer tijdens de Hero Cup niet te vergelijken met wat het straks in Rome zal zijn en ook de mentale druk is voor de spelers vele malen minder. Mogelijk dat er zondag in de tien singles meer spanning op hun spel staat. Dat wordt iets waar Donald c.s. met haviksogen naar zullen kijken. Zeker Edoardo Molinari - de koning van de statistieken.

Na de eerste dag leidt het continent dus met 3-2.
Thomas Pieters (foto boven) en Alex Noren - op papier het sterkste continentale duo - wonnen op achttien (1 hole) van het Iers/Britse koningskoppel Shane Lowry / Tommy Fleetwood. De continentalen waren 2 up na dertien, maar verspeelden de voorsprong met een bogey op veertien en een par op vijftien. Op de par-5 achttiende echter zorgde Noren met een birdie voor een vol punt.

Ook Thomas Detry haalde een punt binnen. Hij deed dat samen met de Fransman Antoine Rozner tegen de Engelsen Tyrrell Hatton en Jordan Smith. Detry en Rozner waren negen onder en wonnen op achttien (2 holes).

Vervolgens liepen Sepp Straka en Adrian Meronk - beiden kleurloos spelend - tegen Seamus Power en Robert MacIntyre tegen een kansloze nederlaag op. De Iers / Schotse combinatie was ongeveer tien onder en won met 4 en 3.

Victor Perez en Guide Migliozzi lieten daarna een zege glippen. Zij waren 1 up na zeventien tegen Callum Shinkwin en Matt Wallace. Laatstgenoemde maakte op de slothole echter een sublieme up-and- down voor birdie en een half punt.

Ook de laatste partij in de baan leverde geen winnaar op. Francesco Molinari en de late invaller Nicolai Højgaard - broer Rasmus raakte eerder deze week geblesseerd - deelden het punt met Ewen Ferguson en Richard Mansell.

En dan nog dit: Zaterdag worden er in totaal tien foursomes gespeeld. De eerste sessie (klik hier voor de indelingen) begint al om 4.35 uur onze tijd en de tweede om ongeveer 9.20 uur. Klik hier voor live scoring.

Zondag volgen de tien beslissende singles. Al met al worden er deze week 25 matches gespeeld. Het team dat dertien punten of meer behaalt, wint de Hero Cup 2023.

Ziggo Sport Golf zendt alle foursomes zaterdag van 4.30 - 14.00 uur rechtstreeks uit. Ook de singles worden zondag van 7.30 - 13.45 uur direct op het scherm gebracht.

Tour
  • Golfsupport.nl