Blijf van mijn bal af!

Veel spelers hebben geen idee wat ze moeten doen als hun bal niet gewoon van A naar B gaat, maar onderweg iets of iemand tegenkomt. Oftewel: als de bewegende bal van richting verandert of wordt gestopt. Regelexpert Ingeborg 'Pluis' Slikker legt het uit.

Belangrijk is hierbij of het per ongeluk gebeurde of expres. Per ongeluk heeft meestal geen gevolgen, de bal moet gewoon gespeeld worden zoals hij nu ligt. Dus raakt jouw bal per ongeluk een persoon, een dier, een golftas of een hek: bal spelen zoals die ligt. Maar komt je bal tijdens het putten op de green in aanraking met een andere bal, dan krijg je twee strafslagen.

En wat als bijvoorbeeld een hond er met je bewegende bal vandoor gaat? Dan moet je de bal zonder strafslag droppen binnen een stoklengte van waar je denkt dat hij door de hond werd meegenomen. Gebeurt dit op de green, dan moet je je bal plaatsen daar waar je denkt dat hij was op het moment dat de hond ermee vandoor ging. Raakt je bal na een slag op de green een persoon, dier of los obstakel? Dan vervalt de slag en moet je opnieuw spelen. Raak je echter een marker, dan telt de slag wel.

Wat meestal niet verstandig is, is om een bewegende bal expres van richting te veranderen of te stoppen. Maar wat wel mag, is een tas weghalen die eventueel door een bal geraakt zou kunnen worden. Waarom? Omdat het verplaatsen van uitrusting geen onderdeel is van de uitdaging van het spel volgens de wijze mensen van de R&A en USGA die zich met de regels bezighouden.

En wat als je een bal probeert tegen te houden die van de green dreigt te rollen na een put? Dat hangt ervan af. Lukt het niet en raak je de bal niet eens: niets aan de hand. Maar als je de bal wel stopt of van richting verandert, heb je een probleem en krijg je de algemene straf van twee strafslagen. En wat moet de speler doen wiens bal het is? Die moet schatten waar de bal terecht zou zijn gekomen zonder jouw interventie en daar droppen in een dropzone.

Nog een laatste voorbeeld: je put op de green en de bal raakt een handdoek die daar achteloos is neergelegd door een medespeler. Geen straf voor jou of je medespeler en de slag vervalt. Je moet je bal terugplaatsen waar hij lag toen je putte en gaat voor de herkansing. Best gunstig: misschien heb je het lijntje nu beter in de gaten.

Regel 11 is een heel lastige regel met veel haken en ogen. Het kan geen kwaad om die een paar keer door te nemen.

Laatste nieuws