Zonnige of zwarte zondag?

Darius van Driel bewees zich zaterdag geen goede dienst, Joost Luiten is nog niet helemaal kansloos, Wil Besseling kan nog altijd naar Zuid-Afrika en Daan Huizing moet wachten.

Darius van Driel

Dag drie van het Portugal Masters op de par-71 Victoria Course bij Vilamoura bracht geen beslissingen voor de Nederlanders. Met nog achttien holes te gaan, kan het nog alle kanten op gaan.

Daan Huizing miste de cut en is nu virtueel 111de op de jaarranglijst die vanwege sponsorreden de Race to Dubai moet worden genoemd. Voor hem, Darius van Driel en Joost Luiten is het echter meer de Race to Johannesburg, waar op 24 november aanstaande het seizoen 2023 van de DP World Tour begint.

Voor Van Driel en Huizing is er mogelijk eerst nog een tussenstop in het Spaanse Tarragona, waar van 11 – 16 november de gruwelijke 108-holes Qualifying School wordt gespeeld.
Huizing heeft dus niets in eigen hand. Hij kan nog steeds tot de beste 117 behoren die hun kaart behouden. Kijkt hij naar de TV, ververst hij elke minuut de website van de DP World Tour of gaat hij de hele middag de heide op of het bos in?

Darius van Driel speelde de derde ronde in 70 slagen voor negen onder en een gedeelde 37ste plaats in het klassement na 54 holes. Hij maakte niet meer dan twee birdies op een baan waar dat in feite een must is. Van Driel staat virtueel 115de…
Joost Luiten weet dat hij in de top-3 moet eindigen om het Wonder van de Algarve (een plek in de top-117 van de ranking) te verwezenlijken. Het was buitengewoon jammer dat hij met een bogey eindigde voor 68 en een totaal van dertien onder.

Luiten – nu virtueel 132ste – staat met -13 elfde – op vier slagen van de huidige nummer drie, de in Heemstede geboren Sebastian Heisele, die moet winnen om een gang naar de Qualifying School te ontlopen.Natuurlijk heeft Luiten een escape in de vorm van een plek op de Career Money List. Dat scheelt.

Wil Besseling heeft die zorgen niet. Maar kan hij volgende maand wel of niet aan de met zes miljoen gedoteerde (Zuid-Afrikaanse) Nedbank Golf Challenge meedoen? Niemand weet hoe hoog je op de jaarranglijst moet staan. Het gaat om de beste zestig beschikbare spelers van de jaarranglijst die naar Sun City mogen, maar de DP World Tour zegt en schrijft niets. Het is te zot voor woorden.
De ranglijst wordt overigens aangevoerd door Jordan Smith. Na een 62 staat de Engelsman op 22 onder par, twee slagen beter dan de Maleisiër Gavin Green en vijf beter dan Heisele.

Ziggo Sport Golf zendt de vierde ronde zondag van 13.00 – 17.30 uur rechtstreeks uit. Houdt er rekening mee dat de uitzending al om 12.30 uur kan beginnen. Dat is de laatste weken wel vaker gebeurd.

Tour
  • Golfsupport.nl