Negen Nederlanders en veel bekende namen

Van 3 tot en met 6 november worden op vier Spaanse banen de 72-holes wedstrijden gespeeld die voor de besten een plaatsje opleveren in de beslissende fase van de race om startbewijzen voor het nieuwe seizoen. Volgende week goed spelen is geen garantie voor succes.

Emporda

Negen landgenoten spelen volgende week. Da’s een meer dan aardige oogst – maar het zegt nog niets. Je krijgt pas een volle kaart voor de Challenge Tour als je tijdens de 108-holes Final Stage – 11 tot en met 16 november – na vier van de zes dagen de cut haalt.
Op Isla Canela bij Huelva – tussen Sevilla en de grens met Portugal – komen Floris de Haas en Bob Geurts van 3 – 6 november in actie.
Bij Almeria ligt de baan van Desert Springs – het toneel voor Lars van Meijel, Vince van Veen, Philip Bootsma en Dario Antonisse.
Lars Keunen is de enige Nederlander die op Las Colinas bij Alicante afslaat.
En dan zijn er nog Davey Porsius en Kiet van der Weele. Hun jacht op deelname aan de beslissende fase vindt plaats op Emporda bij Gerona (foto boven).

De negen Nederlanders krijgen te maken met jonge talenten uit alle windstreken, maar ook met ervaren spelers die dit seizoen bezig zijn om de boot te missen, zo constateer je als je de deelnemerslijsten bekijkt.
Tenzij zij dit weekeinde iets bijzonders doen in het Portugal Masters.

Zo is er bijvoorbeeld de Fransman Mike Lorenzo Vera, die een paar jaar geleden bijna nog het Tour Championship in Dubai won. Of David Drysdale, de 47-jarige Schot die 573 toernooien op het hoogste niveau speelde.
En wat te denken van de Deen Lucas Bjerregaard? Hij won in 2017 het Portugal Masters en een jaar later het Alfred Dunhill Links Championship. Bjerregaard schakelde in 2018 Tiger Woods uit in de kwartfinale van het WK Matchplay in Texas.
Romain Wattel – winnaar van het KLM Open van 2017 – moet volgende week naar Spanje, net als Graeme Storm. De ervaren Engelsman (44) won in 2007 het Open de France en tien jaar later – voor hij werd getroffen door een reeks blessures – het Zuid-Afrikaans Open.

Lee Slattery? Deze Engelsman won in 2011 het Madrid Masters en vier jaar later het Russisch Open. In 2015 miste hij de zege in het KLM Open op de Kennemer op een haar.
Andere spelers die ooit succesvol waren en komende week naar Spanje gaan: Jarmo Sandelin. Hij is nu 55 (…) en de in Finland geboren Zweed won vijf keer op de DP World Tour. In 1999 maakte Sandelin deel uit van het Europese Ryder Cup-team. Zijn eerste zege boekte hij in 1995 op Mallorca - door Severiano Ballesteros een slag voor te blijven.
Een heel opvallende naam: Wilco Nienaber, een groot talent. De 22-jarige Zuid-Afrikaan slaat de bal verder dan het gros van de tourspelers, maar heeft moeite met de rest van het spel.

Julian Suri uit de VS won in 2017 in Denemarken en werd vier keer tweede. Hij kreeg ook ernstig last van zijn rug en moet nu in veertien dagen tien ronden spelen – oefendagen niet meegeteld – om zijn kaart te heroveren.
En dan hebben we het nog niets eens gehad over Felipe Auguilar, de Chileen die auteur is van twee Europese Tour-zeges. De laatste, in 2014 in Singapore, was spectaculair. Op de 72ste hole sloeg hij de bal vanaf de fairway de bal ‘binnen’ om met een voorsprong van één slag de beste te zijn.
Nog een opvallende naam: Rikard Karlberg. De Zweed klopte in het Italiaans Open van 2015 Martin Kaymer in een play-off.
En dan nog dit: het is nog niet bekend hoeveel spelers zich volgende week plaatsen voor de Final Stage. De DP World Tour doet daar later mededelingen over.

Tour
  • Golfsupport.nl