Dit worden zware weken

Luiten, Van Driel en Huizing naar Mallorca in volgende poging om tourkaarten veilig te stellen … Topveld in Amerikaanse CJ Cup … Van Dame en Coffa doen mee aan Open van India … DP World Tour, PGA Tour én LPGA Tour live op Ziggo Sport Golf

Son Muntaner

DP World Tour

Kampioenschap: Mallorca Golf Open
Data:
20 – 23 oktober 2022
Baan: Son Muntaner Golfclub, Arabella Golf Resort, Palma, Mallorca (Spa)
Par: 71
Lengte: 6.357 meter
Prijzengeld: € 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 9.00 uur via website DP World Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 13.30 – 18.30 uur. Zaterdag van 14.00 – 18.30 uur en november van 13.00 – 17.30 uur
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing
Mooie namen: Ryan Fox, Rasmus Højgaard, Nicolai Højgaard, Richie Ramsay, Rafa Cabrera Bello, Ewen Ferguson, Kiradech Aphibarnrat, Thomas Bjørn en Ashun Wu
Titelverdediger: Jeff Winther (Den)
Laatste winnaars: 2021 – Jeff Winther (Den), 2011 – Darren Clarke (N-I), 2010 – Peter Hanson (Zwe), 2007 – Grégory Bourdy (Fra), 2006 – Niclas Fasth (Zwe)
Bijzonderheden: Son Munaster, onderdeel van Arabella Golf, ligt even buiten en noordwesten de hoofdstad Palma. De door Kurt Rossknecht ontworpen baan (foto boven en baanboekje hier) werd in 2000 geopend en in 2016 geheel opnieuw ingezaaid.
Twee keer eerder werd op een andere baan van Arabella een wedstrijd van de DP World Tour. In 1999 won Severiano Ballesteros op Son Vida het Renault Open de Baleares en vier jaar later was de Engelsman Barry Lane op dezelfde baan de beste.
Vorig jaar werd het kampioenschap gespeeld op Santa Ponsa, dat de vergelijking met een weiland met achttien gaten nauwelijks kon doorstaan.

Opvallend is dat Wil Besseling ontbreekt op de deelnemerslijst. Volgende week doet hij wel mee aan het Portugal Masters.
De West-Fries heeft nog een kleine kans om in de top-60 van de The Race to Dubai te komen. In dat geval mag hij van 10 -13 november meedoen aan de met zes miljoen dollar (!) gedoteerde Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrikaanse Sun City. Maar waarom Besseling dan niet op Mallorca speelt?
Besseling staat na het Andalucia Masters, waarin hij 45ste werd, op de 72ste plaats van de jaarranglijst, ofwel The Race to Dubai.
Zoals bekend speelt de top-50 van de DP World Tour weer een week later in Dubai het met tien miljoen Tour Championship.

Aan de andere kant, voor de lager geplaatste Nederlandse spelers, zijn er dus nog twee toernooien om ‘de kaart’ voor het seizoen 2023 veilig te stellen. Geen wonder dat Luiten, Van Driel en Huizing zowel op Mallorca als in de Algarve van de partij zijn.
Na het toernooi van afgelopen week op Valderrama, waarin Huizing de cut miste en waarin Luiten en Van Driel respectievelijk 28ste en negentiende werden, is de situatie op de jaarranglijst als volgt:
Daan Huizing staat op de 113de plaats, Darius van Driel is 117de en Joost Luiten vinden we terug op plek 140.
Dé lijn is door de DP World Tour is getrokken onder de 117de plaats, al kan die wat opschuiven. Maar zoals de situatie nu is, moet iedereen vanaf de 118de plaats moet of terug naar de Qualifying School (17 – 20 november) of een andere escape hebben. Soms zijn er namelijk mannen die dat seizoen hebben gewonnen, maar voor de rest heel slecht hebben gespeeld.

Voor Joost Luiten is de ontsnappingskans mogelijk de Career Money List: de ranking die is gebaseerd op het totaal verdiende prijzengeld.
Wie in de top-40 staat, mag op basis daarvan één seizoen aan wedstrijden van de DP World Tour meedoen – mits er genoeg plaats is. Spelers uit deze categorie staan onder de mannen die hun kaart hebben behouden via de jaarranglijst.
Probleem is dat Joost Luiten nu, as we speak, 39ste op deze lijst staat. Onder hem zien we de namen van Stephen Gallacher en Thorbjørn Olesen. Het lijkt een kwestie van tijd eer de Schot en de Deen Luiten gaan bedreigen. Die moeten de komende weken niets 'geks' doen.
Joost Luiten kijkt er, blijkens zijn website, zo tegenaan:
'Om de Tourkaart voor volgend seizoen te behouden moet je bij de top-117 staan na de Portugal Masters van volgende week. Zoals ik eerder heb geschreven kan ik terugvallen op de Career Money Earnings. Ik sta op die lijst 39ste en als je in de top-40 staat kun je één jaar van die categorie gebruik maken en de meeste toernooien spelen. Dat is een prettige wetenschap maar veel liever eindig ik natuurlijk in die top-117. Daarom heb ik besloten om deze week toch het Mallorca Golf Open te spelen en daarna ook Portugal. Mijn spel voelt gewoon heel goed en ik weet dat een topklassering mogelijk is.'
En zo'n topklassering in een van de twee wedstrijden is noodzakelijk.

PGA Tour
Kampioenschap:
The CJ Cup in South Carolina
Data: 20 – 23 oktober 2022
Baan: Congaree Golf Club, Ridgeland, South Carolina (VS)
Par: 72
Lengte: 6.795 meter
Prijzengeld: $ 10.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Ziggo Sport en Golf TV.
Donderdag tot en met zaterdag van 9.00 – 12.00 uur. Zondag van 20.30 – 23.30 uur
Mooie namen: Rory McIlroy, Scottie Scheffler, Jon Rahm, Justin Thomas, Collin Morikawa, Matt Fitzpatrick, Viktor Hovland, Sam Burns, Jordan Spieth, Tom Kim, Cameron Young, Max Homa, Billy Horschel, Hideki Matsuyama en Sungjae Im. Ofwel vijftien spelers uit de top-20 van de wereldranglijst van 10 oktober.
Winnaar in 2021: Rory McIlroy (N-I)
Laatste winnaars: 2021 – Rory McIlroy (N-I), 2020 Jason Kokrak (VS), 2019 – Justin Thomas (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS)
Bijzonderheden: Dit kampioenschap werd tot en met 2019 in Zuid-Korea gespeeld. Vanwege covid-19 en de bijbehorende reisrestricties week men in 2020 en 2021 naar Las Vegas uit.
Kennelijk is de media-aandacht groter als de CJ Cup in de VS wordt gespeeld: de tijdzone is gunstiger – ook voor Europa.
Op de door Tom Fazio ontworpen baan, geopend in 2017, werd in 2021 het Palmetto Championship gespeeld. De Zuid-Afrikaanse debutant Garrick Higgo won met elf onder op de meer dan uitstekende course die op zandgrond is aangelegd en onder goede omstandigheden dan ook firm and fast speelt.
En dan nog dit: Phil Mickelson was vorige week de volgende in de lange rij met Saoedische onruststokers en leugenaars. Hij stelde dat ‘zijn’ LIV Tour in de lift zit en dat de PGA Tour alleen maar slechter wordt. Ja, vrienden dit is de tijd waarin meningen als feiten worden gepresenteerd. Ook door een man die we toch tot een van de grootse golfers van de twintigste eeuw mogen rekenen.
Feit: er was afgelopen weekeinde in het laatste individuele toernooi van het seizoen 2022 van de LIV Tour vrijwel geen publiek. Zo ‘groot’ is je tour, beste Phil.

LPGA Tour
Na de PGA Tour reist ook de LPGA Tour naar het Verre Oosten. Het BMW Ladies Championship (meer bijzonderheden) wordt deze week (20 – 23 oktober) in Zuid-Korea georganiseerd. Klein veld en dus geen plaats voor Dewi Weber.
Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap alle dagen van 5.00 – 9.00 uur rechtstreeks uit

Ladies European Tour
Op de DLF Golf & Countryclub wordt van 20 - 23 oktober het Hero India Open gespeeld. Er zit op de baan in een dure buitenwijk van New Dehli vier ton in de prijzenpot (meer bijzonderheden en live scoring).
Anne van Dam en Pasqualle Coffa staan op de deelnemerslijst. Romy Meekers was maandag eerste reserve.

Challenge Tour
Het wachten is nu op de Rolex Challenge Tour Grand Final supported by The R&A (meer bijzonderheden). Een hele mondvol voor een wedstrijd met de beste 45 van de jaarranglijst. De top-20 van die ranking na de Grand Final krijgt een kaart voor de DP World Tour van 2023.
Het slechte nieuws: geen enkele Nederlander gaat naar dat slottoernooi, dat van 3 – 6 november op Mallorca, op Club de Golf Alcanada plaats gaat vinden.

Qualifying School DP World Tour
Deel twee van de rat race (meer bijzonderheden) vindt van 3 – 6 november plaats op vier banen in Spanje.
Wie voor dat examen slaagt, mag / moet van 11 – 16 november op Infinitum bij Tarragona aan de Qualifying School meedoen.

Satellite Tours
De reeks toernooien om een plek op de Alps Tour van 2023 (meer bijzonderheden) begint in november.

Tour
  • Arabella Golf