Door merg en been

Joost Luiten kon in het schip in het Andalusisch Masters niet keren … Daan Huizing en Darius van Driel ook in de penarie … Mooie top 10-plaats Anne van Dam … Van Meijel gestrand

Joost Luiten

Het close-up beeld van Joost Luiten, vlak na de vierde ronde van het Andalusisch Masters, was veelzeggend. Het was het beeld van een geplaagde golfer die in een fase van zijn carrière verkeert, waarin weinig meer wil lukken. Het was dan ook een beeld dat door merg en been ging.
De regisseur van European Tour Productions had verdraaid goed door wat voor drama zich hier ontvouwde: hij volgde de zesvoudige winnaar op het hoogste niveau - waarschijnlijk ook tegen beter weten in - van hole tot hole op de voet, hopend op een wonder. Een wonder dat niet kwam.

Na 54 holes op Valderrama, de moeilijke baan waarop hij zo vaak zo goed speelde, leek Luiten een goede kans te hebben op zijn tweede top-10 plaats van het seizoen – zijn kans werd door een statistisch programma op 36,8 procent geschat.
Met een tiende plaats zou de voormalige Nederlandse nummer een op de jaarranglijst van de DP World Tour van de 151ste naar ongeveer de 134ste plaats stijgen. Nog niet voldoende om al bij de beste 117 te geraken die hun volle kaart voor 2023 behouden, maar met het Open van Mallorca en het Masters van Portugal nog voor de boeg, was er weer iets van hoop.

Maar Joost Luiten speelde de laatste achttien holes op de par-71 baan in 75 slagen en zakte naar de 28ste plaats. Op de jaarranking staat hij nu 140ste.
Het kan nog altijd dat Luiten zijn huidige kaart behoudt, maar dan moet er op Mallorca en in de Algarve wel heel goed worden gepresteerd.
De vraag is of Joost daartoe nog in staat is.

Wil Besseling werd deze week kleurloos 45ste en zakte iets op de jaarranglijst (72ste), maar hij is vooralsnog de enige Nederlander die ruim aan de goede kant van de streep staat.
En dan de andere twee: Daan Huizing miste de cut en is nu 113de (…), terwijl Darius van Driel via een negentiende plaats exact naar die heilige 117de plaats steeg. Ook zij spelen de laatste twee reguliere toernooien.

Aan de andere kant van het spectrum: de weergaloze zege van Adrian Otaegui, de pupil van José Maria Olazabal. De Bask kwam met een 68 tot een winnend totaal van negentien onder – lager is een speler nooit gegaan in 72 holes op Valderrama.
Otaegui’s vijfde overwinning was ook de tweehonderdste van een Spanjaard op de DP World Tour. Een kwart van die successen kwam ooit op naam van de grootste Europese golfer ooit, Severiano Ballesteros.

Verder in de golfwereld
Na een slotronde in 70 slagen eindigde Anne van Dam in het met een miljoen dollar gedoteerde Aramco -toernooi bij New York – een wedstrijd van de Ladies European Tour – op de gedeelde zevende plaats.
Met een totaal van vier onder had Van Dam in het eindklassement een achterstand van zeven slagen op winnares Lexi Thompson.
Vrijdag al stelde Lauren Holmey via de eerste divisie van de Ladies European Tour haar kaart voor het hoogste niveau in 2023 veilig.

Lars van Meijel eindigde in het laatste reguliere toernooi van de Challenge Tour, de English Trophy presented by Rocket Yard Sports Marketing op de baan van Frilford Heath, op de 35ste plaats van het eindklassement en dat was volstrekt onvoldoende om zich te plaatsen voor de Grand Final, waarin twintig kaarten voor de DP World Tour 2023 te behalen zijn.
De Brabander sluit het seizoen af op de 59ste plaats van de jaarranglijst. Hij had in de top-45 moeten eindigen.
Van Meijel en ook Van West moeten nu volgende maand in Spanje aan de tweede prekwalificatie voor de DP World Tour van volgend jaar meedoen.

In Japan won Keegan Bradley het Zozo Championship met één slag voorsprong op Ricky Fowler, die langzaam maar zeker uit een diep dal aan het klauteren is.
Bradley speelde de laatste ronde van dit met elf miljoen dollar gedoteerde toernooi van de PGA Tour in 68 slagen. Dat was goed voor een totaal van 265, vijftien onder par.
De Amerikaan behaalde in Japan zijn vijfde zege op de PGA Tour.

Tour
  • Golfsupport.nl