Holmey stelt kaart LET veilig, Van Driel doet goede zaken

Een zeventiende plaats in de laatste wedstrijd van het seizoen op de LETAS was voor de Nederlandse genoeg om de vijfde plek op de Order of Merit vast te houden.

holmey

Drie tweede plaatsen en een zege bij haar eerste wedstrijd van het seizoen waren voor de neo-professional - na het behalen van haar kaart verdween prompt de 'A' achter haar naam - voldoende om het doel voor 2022 te realiseren. De Nederlands Franse Holmey begon het Calatayud Ladies Open met een gezonde marge ten opzichte van de nummer zes, maar dat ze de cut haalde zal toch een prettig gevoel geweest zijn. Het maakte het gat met de achtervolgers direct schier onoverbrugbaar waardoor ze zich voor 2023 verzekerd weet van een speelrecht op het hoogste Europese niveau.

Zo ver zijn Zhen Bontan - vijfde in de slotwedstrijd - en Nikki Hofstede niet maar dankzij hun vijftiende en twintigste plaats op de Order of Merit weten ze wel dat ze direct door mogen naar final stage van Qualifying School waarmee ook voor hen promotie nog nadrukkelijk binnen handbereik is. Marit Harryvan, keurig negende in de laatste wedstrijd, eindigde het seizoen als nummer 28 en weet daardoor dat ze een extra horde moet nemen op weg naar de LET.

Geen van de vier landgenoten wist het op de tweede dag van het Estrella Damm Andalucia Open van de baan te winnen, maar voor drie van hen won Valderrama niet genoeg terug om een plek in het weekend alsnog mis te lopen.

Darius van Driel deed de beste zaken op de moeilijke Spaanse baan. Na een openingsronde in twee onder par tekende hij vrijdag voor een rondje level par en daarmee leverde hij slechts iets in op het leaderboard waar hij na 36 holes gedeeld vijftiende staat.

Joost Luiten leverde forser in op de tweede dag. De nummer 534 van de wereld stond na achttien holes ruim bij de eerste tien en leek op weg die positie te consolideren tot hij op de back-nine (Luiten begon de ronde op 10) maar liefst vier slagen toe moest geven aan de baan: bogeys op vier en acht en zelfs een dubbele bogey op de par-3 zesde. Het koste de Rotterdammer achttien plaatsen op het leaderboard waar hij met level par halverwege negen slagen achterstand heeft op de kop van het veld. Wil Besseling volgt na twee rondes in +1 op iets ruimere achterstand, maar ook hij mag door naar het weekend.

Dat laatste geldt niet voor Daan Huizing die daarmee opnieuw in gaat leveren op de Order of Merit en langzaam maar zeker in de buurt komt van de grens die recht geeft op een kaart voor 2023. Lang leek er geen vuiltje aan de lucht voor Huizing maar drie ingeleverde slagen vlak voor het einde van de ronde betekende voor hem het einde van het toernooi.

Darius van Driel staat keurig vijftiende en beweegt weer wat meer richting de lijn van kaartbehoud.

Of er één of twee Nederlanders doorgaan naar de tweede helft van de English Trophy, een wedstrijd van de Challenge Tour, wordt pas zaterdag duidelijk. Op het Engelse Frilford Heath was te weinig daglicht over om alle spelers op tijd binnen te krijgen waardoor een flink deel van het veld zaterdag terug moet komen om hun ronde af te maken. Onder hen onder meer Koen Kouwenaar die na twaalf holes op -2 staat en weet dat hij op zaterdag waarschijnlijk nog drie slagen moet zien te winnen om door te mogen. Lars van Meijel weet al zeker dat hij mee mag doen om de prijzen. De Brabander had op de tweede dag maar 67 slagen nodig en staat met een totaal van -8 ruim aan de goede kant van de cutline.

In de naar Amerika uitgeweken LET staat Anne van Dam na twee van de drie wedstrijddagen op een uitstekende vijfde plaats in de Aramco Team Series NYC. Met een totaal van twee onder par zijn koploper Lexi Thompson (-8) en runner-up Nelly Korda (-7) weliswaar ruim uit zicht, maar in het rijk gedoteerde toernooi heeft de Nederlandse een podiumplaats - en daarmee een fraaie cheque - voor het grijpen.

Tour
  • LET