Lid worden op de St. Andrews Old Course?

Het is een droom voor golfliefhebbers van over de hele wereld: spelen op de Old Course van St Andrews. Wie erin slaagt een starttijd te pakken te krijgen, beleeft meestal een once in a lifetime-ervaring. Er zijn ook mensen die keer op keer de iconische baan mogen spelen.
@media (max-width: 679px){#fig-6383534356e2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383534356e2f img{#fig-6383534356e2f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6383534356e2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383534356e2f img{#fig-6383534356e2f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6383534356e2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383534356e2f img{#fig-6383534356e2f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6383534356e2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6383534356e2f img{#fig-6383534356e2f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}clubhuis

'De Club is verheugd u te mogen verwelkomen als Lid, en hoopt dat u optimaal gebruik gaat maken van uw Lidmaatschap door zo vaak als u kan mee te doen aan activiteiten van de Club.'

Het zijn de eerste woorden – inclusief al die hoofdletters – van het gidsje dat nieuwe leden van de Royal & Ancient Golf Club of St Andrews ontvangen. Net als op veel andere clubs krijg je als je toetreedt tot misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende golfclub die er is, een korte handleiding over wat er allemaal kan, mag, niet mag en moet om je lidmaatschap tot een succes te maken. Mocht je een lidmaatschap van St Andrews overwegen, dan hierbij alvast een paar punten uit de 31 pagina's tellende gids. Kom je in elk geval goed beslagen ten ijs bij je eerste bezoek aan the Home of Golf.

Golf op St Andrews

De club is geen eigenaar van een van de golfbanen. Alle banen worden beheerd door de St Andrews Links Trust. Leden strijden dan ook met heel veel anderen om het gebruik van de banen. Desondanks hebben leden zekere speelrechten. Deze zijn vastgelegd in de Links Act. Lokale golfers krijgen binnen bepaalde grenzen voorrang voor starttijden op de Old Course. Behalve op de zondagen, dan is de Old Course gesloten.

Barpersoneel roepen

De barbel laat zich het beste omschrijven en herkennen als een lichtknopje, maar dan met de toevoeging 'bar', en bevindt zich op strategische punten in de verschillende kamers. Als uw oproep niet ogenblikkelijk beantwoord wordt, wees dan geduldig. Zeker als het druk is, is de staf ongetwijfeld bezig in een andere kamer.

Er is twijfel of nieuwe leden op de hoogte moeten worden gesteld van het belang van de 'club-maat' voor drankjes of dat u dit door ervaring moet uitvinden. Hoe dan ook: er is een mysterie dat opgelost moet worden!

Noot

Hoewel er ook een barbel in de kleedkamer is, mogen vrouwelijke stafleden de kleedkamer, om duidelijke redenen, niet betreden. Drankjes kunnen dan ook alleen geserveerd worden als er mannelijke stafleden aanwezig zijn.

Fooi

Het is niet de bedoeling om op eigen initiatief fooi te geven aan het personeel. Het staat leden vrij om een bijdrage te doen aan het daartoe in het leven geroepen fonds, hetgeen meestal geschiedt middels een jaarlijkse bijdrage. Door het jaar heen wordt er met enige regelmaat geld uit dit fonds uitgekeerd, een geste die door de personeelsleden zeer wordt gewaardeerd.

Wedstrijden

Je bent pas echt lid als je ook meedoet aan de activiteiten van de club. Diners en natuurlijk wedstrijden die een groot deel van het jaar worden georganiseerd. De Town Match – een wedstrijd van de Royal & Ancient Golf Club tegen de stad St Andrews – wordt al meer dan honderd jaar georganiseerd en is daarmee een instituut. Nieuwe leden voelen zich misschien bezwaard om zich aan te melden voor deze wedstrijd, maar wees dat vooral niet. De animo van andere clubs om deze wedstrijd te spelen is zó groot dat het de R&A maar zelden lukt genoeg leden op de been te brengen om iedereen een kans te geven deel te nemen aan deze wedstrijd.

Gasten*

Gasten worden volgens de clubregels Tijdelijke Leden of Vreemden genoemd. Als u gasten meeneemt, zorgt u er dan voor dat ze gepaste kleding dragen. Wees u ervan bewust dat als u Tijdelijke Leden introduceert maar zelf niet aanwezig kunt zijn, u te allen tijde verantwoordelijk blijft voor hun gedrag. Let op: Tijdelijke Leden moeten persoonlijke vrienden zijn.

(* In de gids, die enkele jaren oud is, wordt nog specifiek gesproken over mannelijke gasten. Vrouwen zijn pas sinds enkele jaren welkom.)

Nieuwe leden voorstellen

Je moet minstens vijf jaar lid zijn voor je nieuwe leden mag voordragen of een voorgesteld lidmaatschap mag ondersteunen. Vanaf het moment dat iemand is voorgedragen voor een lidmaatschap, mag deze zich niet mengen in de procedure. Hij behoort zich afzijdig te houden van activiteiten om andere leden te vinden die zijn mogelijke lidmaatschap zouden willen ondersteunen.

Rondje

Niet lid worden, wel een rondje spelen? Dat is makkelijker dan je denkt.

Iedereen met een handicap lager dan 36 kan terecht op de Old Course. (Meer informatie over spelen op een van de banen van de St Andrews Links vind je op www.standrews.com.) Maar het aantal boekbare starttijden is beperkt en de kans dat je wordt ingeloot (er is een dagelijkse loterij voor een aantal starttijden) is klein. Zeker in het hoogseizoen (18 april-16 oktober) is een rondje niet goedkoop. Als je het gelukt hebt door de zogenaamde ballotage te komen, dan betaal je in 2022 voor achttien holes £ 270 in het hoogseizoen. Ben je bereid om in de wintermaanden het risico op een gure Schotse dag te nemen, dan kun je al voor £ 98 terecht op de beroemdste baan van het stadje.

Wil je wel in St Andrews golfen maar heb je geen zin om een kapitaal neer te tellen, dan zijn er voldoende alternatieven. Zo betaal je op de Eden Course (1914, Harry Colt) nooit meer dan zestig pond. En voor drie pond (!) kun je al een starttijd boeken op de Balgove Course, de in 1972 aangelegde par-3/4-baan die in alles ook een klassieke links is.

Laatste nieuws