Europa en Amerika vormen één front

De PGA Tour en de DP World Tour gaan een ‘operationele joint venture’ aan die zeker tot 2035 moet duren. Dat betekent onder andere dat de PGA Tour een belang van veertig procent in het Europese circuit neemt.

Jay Monahan

In 2020 besloten de twee tours tot een strategische alliantie. De PGA Tour nam toen vijftien procent van de aandelen in PGA European Tour Productions over. Nu wordt dat een belang van veertig procent.
Deze samenwerking komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het is de volgende stap in een poging om het miljardenproject dat LIV Tour heet dwars te zitten en dus de eigen positie in de wereld van professioneel profgolf te behouden.
Dat de Amerikanen de beurs trekken is ook bedoeld om te voorkomen dat de DP World Tour toch - gedwongen door de leden - in de armen van de LIV Tour belandt. Want dan zou voor de PGA Tour pas echt een moeilijke situatie ontstaan.
Dit seizoen wordt – over tien dagen – het Genesis Schots Open gespeeld dat meetelt voor de Amerikaanse en Europese rankings. Daarnaast kunnen spelers van de DP World Tour tijdens het Schots Open en The Open meedoen aan twee schaduwtoernooien in de VS.
De verwachting is dat het Iers Open – deze week op de kalender met een verdubbeling van het prijzengeld – in 2023 ook een zogenaamd co-sanctioned toernooi is. Mogelijk dat een kampioenschap als het BMW PGA Championship op Wentworth ook die status krijgt.

Vorige week maakte de commissioner van de PGA Tour, Jay Monahan (foto boven), onder andere al bekend dat de prijzengelden van het nieuwe seizoen fors omhoog gaan.
Een van de gevolgen van de nieuwe joint venture is dat vanaf het seizoen 2023 de beste tien spelers van de DP World Tour die nog geen ‘kaart’ voor het Amerikaanse circuit hebben in 2024 in de VS kunnen uitkomen.
In een persbericht wijzen beide tours erop dat leden van de Zuid-Afrikaanse en Australische Tour via het Europese circuit ook kunnen doorstromen naar de PGA Tour.
De PGA Tour en de DP World Tour gaan ook samenwerken in een poging om de prijzengelden en commerciële inkomsten te verhogen.
De DP World Tour kondigt aan dat de prijzengelden de komende vijf jaar gegarandeerd gaan toenemen en beide circuits gaan samenwerken om de door Monahan aangekondigde fors gedoteerde toernooien in onder andere Amerika en Europa samen gaan ontwikkelen en implementeren.

De hamvraag is natuurlijk of dit allemaal voldoende is om de Saoediërs de wind uit de zeilen te nemen. De PGA Tour en de DP World Tour kunnen in financieel opzicht nooit concurreren met de door Greg Norman geleide tour.
De Europeanen en de Amerikanen willen nu vooral aantonen dat ze één front vormen en dat ze laten zien dat er een reële manier is om naar het allerhoogste niveau door te stromen en dat klassieke zeges minimaal zo interessant zijn als vette cheques.

Vooralsnog heeft de DP World Tour beperkte maatregelen genomen tegen leden die begin juni Londen een Saoedisch toernooi speelden. CEO Keith Pelley zal moeten besluiten om hen bij herhaling – net als de Amerikanen – voor onbepaalde tijd te schorsen. Maar het belang van de Ryder Cup is een probleem. Een probleem dat zal moeten worden opgelost.
Maar veel crucialer is dat de PGA Tour en de DP World Tour erin slagen om de LIV Tour – deze week is er een tweede toernooi in de Amerikaanse staat Oregon – buiten de heilige graal van de Official World Golf Ranking te houden en dat de vier Majors besluiten om de spelers van het Saoedische circuit uit te sluiten – met mogelijk een afnemend aantal punten voor de wereldranglijst als hulpmiddel.
Als dat allemaal zou lukken – vooral de positie Augusta National en The Masters is interessant – dan is de LIV Tour alleen ideaal voor mannen die louter op zoek zijn naar geld en die weinig willen spelen.

Tour
  • ProShots