Jan Kees Van der Velden

Verkeerde keuze van een grote speler

Weet u met welke duurbetaalde golfers ik medelijden heb? Met hen die verblind zijn door het geld dat wordt beloofd door een van de minst democratische en wreedste regimes in de wereld. Zelfs Phil Mickelson schijnt dat door te hebben.

Jan Kees Van der Velden

Deze column maakt ook onderdeel uit van De Golfpodcast van 23 februari jl.
Ik heb er geen problemen mee als de PGA Tour ooit wat minder machtig zal worden of dat de Europese Tour nog verder richting een soort Challenge Tour afzakt. Wie goed genoeg is, zal altijd wel een dik belegde boterham verdienen. Ook als het op die circuits een onsje minder wordt.
Gary Player is nu 86 en hij zal deo volente samen met zijn goede vrienden Jack Nicklaus en Tom Watson op donderdag 7 april om acht uur ’s ochtends als honorary starter op de eerste tee van Augusta National staan.
Player is een van de slechts vijf spelers die alle Majors minimaal een keer hebben gewonnen. Hij is een levende legende en misschien wel de fitste golfer van zijn leeftijd. Player is tevens een uitstekende ontwerper van golfbanen. Beter dan Jack Nicklaus. Beter dan Arnold Palmer ooit was.
Na het wettelijk afschaffen van de Apartheid roemde president Nelson Mandela de rol die Gary Player namens Zuid-Afrika zou hebben gespeeld in de strijd tegen het verfoeilijke beleid van het vorige regime.
Daar is Player nog steeds trots op, al zijn er voorbeelden dat de golfer zich soms gewoon door zijn witte regering liet sturen om het imago van Zuid-Afrika in de wereld op te poetsen. Daar praat Player liever niet over.

Ook niet algemeen bekend is dat Nelson Mandela hem in 2007 liet weten dat hij niet langer kon rekenen op diens steun bij de organisatie van het Gary Player Liefdadigheidstoernooi en dat de golfer dit niet langer het Nelson Mandela Invitational mocht noemen.
De reden? Player was een paar jaar eerder in zee gegaan met een ander verachtelijk regime: de militaire regering van Myanmar. Hij ontwierp een golfbaan in dat land - ondanks een wereldwijde politieke en economische boycot.
Maar Gary Player heeft daar niets van geleerd. Hij is inmiddels al vier jaar ambassadeur van de organisatie die golf in Saoedi-Arabië groot moet maken. Net als de Super Golf League wordt Golf Saudi gewoon door de machthebbers betaald. En dus krijgt ook Player zijn cheques van de Saoedische regering.
‘Ik bewonder de visie van Golf Saudi al lang’, aldus Gary Player op de website van Golf Saudi. En: ‘Ik had het geluk om Saoedi-Arabië te bezoeken om met mijn eigen ogen het geweldige werk te zien dat aan de gang is, in het bijzonder de inspanning en focus om de jeugdige bevolking van het land kennis te laten maken met de gezondheidsvoordelen die de sport kan bieden.’
Hoe een grote golfer weer valt voor een verkeerd regime. Follow the money, vrienden. Follow the money.
Misschien dat Poetin hem nog een baan op de Krim laat aanleggen.

Columns
  • Youngfield Golf Media
  • ProShots