Mizuno Pro-ijzers

Mizuno heeft zijn lijn ijzers voor de betere golfer uitgebreid met de Pro 221, 223 en 225 ijzers, plus een Fli-Hi driving iron.

Mizuno Pro-ijzers

Voorheen werden Mizuno-ijzers voor topamateurs en professionele golfers verzameld onder de naam 'MP', maar Mizuno kiest tegenwoordig voor de omschrijving 'Pro'. Ze zijn ontworpen voor de beste spelers ter wereld en hebben een klassiek, compact profiel, maar volgens Mizuno zit er wel degelijk 'rocket fuel' onder de motorkap.

Mizuno website

Hierbij bedoelen ze moderne technologie die zorgt voor zowel power als speelbaarheid. Zo is de hele lijn voorzien van een dun laagje koper onder de finish, wat zorgt voor veel gevoel. 'We proberen geen klassiekers of kunstwerkjes te ontwerpen, maar 'verstoppen' onze technologie gewoon heel goed onder een prachtig uiterlijk', aldus product manager Chris Voshall.

De Pro 221 is een muscleback-ijzer dat is geïnspireerd op klassieke blades, maar door veranderingen in vorm en een meer optimale plaatsing van het gewicht is het veel speelvaarder. Het is de opvolger van de MP-20, maar dan behoorlijk wat compacter. Het clubblad is korter geworden en de toplijn dunner, maar zonder dat er massa is verloren aan de bovenkant van het clubhoofd. Controle is bij deze ijzers het toverwoord.

De Pro 223 is een volledig nieuw concept en is daarmee verantwoordelijk voor de grootste stap voorwaarts in de Pro-lijn. Volgens Mizuno geeft dit ijzer tourspelers alles wat ze nodig hebben om te presteren op de lange, veeleisende banen van tegenwoordig. Dit doen ze door de balsnelheid te verhogen, terwijl je nog steeds een compacte cavityback in je handen hebt.

Het clubblad is in de lange ijzers (7-3) slechts 2,4 millimeter dik, wat zorgt voor extra balsnelheid. Dit kan omdat gebruik is gemaakt van sterk chromoly-staal en er een dunne sleuf achter het clubblad is gemaakt. De korte ijzers (PW-8) zijn gesmeed van zacht koolstofstaal om controle en gevoel te optimaliseren.

'Je kunt zeggen dat we de technologie van de JPX921 Forged gekrompen hebben en het clubblad nog 0,2 millimeter dunner hebben gemaakt. Het gevolg is een zeet compacte cavityback, vergelijkbaar met de MP-62, MP-64 of MP-18Ssc.'

De Pro 225 is een tweede generatie Hot Metal blade en de meest speelbare van de nieuwe Pro-serie. Hij is compacter dan het origineel en voorzien van een nieuw clubblad met verschillende diktes voor nog hogere balsnelheden.

In het clubblad van het ijzer-2 t/m -8 is sterk chromoly staal gebruikt, waardoor het 0,2 millimeter dunner kon worden gemaakt. Samen met het holle clubhoofd en 28,5 gram wolfraam resulteert dit in een hoge, stabiele balvlucht en meer balsnelheid. De korte ijzers (9-PW) zijn van zacht koolstofstaal en hebben gewicht achterin het clubhoofd, voor meer precisie en een lagere, strakke balvlucht.

De 225's zijn volgens Mizuno niet alleen effectief als lange/mid-ijzers voor elite golfers, maar ook als complete set voor lage tot mid-handicappers. 'De originele Hor Metal blade was een uitvloeisel van onze hybride ijzer-technologie', zegt David Llewellyn, directeur R&D. 'Met zijn compacte desing duwt de nieuwe Pro 225 het concept nu richting naar de tourspeler, met extra balsnelheid als aanjager.'

De Pro Fli-Hi is een driving iron dat kan fungeren als vervanger van de lange ijzers – om van de tee een smalle fairway te vinden of bij lange approaches. Ook hier is snelheid het toverwoord, wat je terugziet in de graphite shaft. Het clubhoofd is langer en de zool breder dan bij lange ijzers van de Pro 225, en ook hebben ze meer offset.

Prijzen (per ijzers): € 220 (Pro 221), € 240 (Pro 223), €260 (Pro 225), € 280 (Pro Fli-Hi)