Een pact van Saoedi’s, Norman en mogelijk Trump

Volgende week wordt exact de uitgelegd hoe de honderden miljoenen van het investeringsfonds van Saoedische staat hun weg naar de golfwereld gaan vinden, maar de contouren zijn nu wel duidelijk.
@media (max-width: 679px){#fig-61abf711b881d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abf711b881d img{#fig-61abf711b881d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61abf711b881d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abf711b881d img{#fig-61abf711b881d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61abf711b881d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abf711b881d img{#fig-61abf711b881d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61abf711b881d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abf711b881d img{#fig-61abf711b881d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Donald Trump

Vrijdag werd bekend dat de Saoedi’s - die net zoveel met golf hebben als de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de mullahs in Iran - via het nieuwe, door Greg Norman geleide bedrijf LIV Golf Investments, een investering van tweehonderd miljoen dollar hebben gedaan in de Asian Tour, die al anderhalf jaar geen enkel teken van leven heeft vertoond.
The Straits Times, een krant uit Singapore, meldde vrijdag dat dit geld vooral wordt gebruikt voor een reeks van tien toernooien, die niet alleen in het Verre Oosten, maar ook in het Midden-Oosten en Europa zouden worden gespeeld.
Die tien toernooien moeten de kroonjuwelen van de Aziatische Tour worden, al is het onzeker hoeveel van de ‘gewone’ spelers van het circuit daar aan mee kunnen doen.
Volgens een bericht op de website van het Amerikaanse Golfweek gaan er berichten rond dat er ook op banen van Trump, de ex-president van de VS, in Dubai, Schotland (Turnberry) toernooien van de Saoedi’s worden gespeeld.
In de tijd van zijn presidentschap had Trump geen enkele moeite met het regime in Saoedi-Arabië, ook nadat uit onderzoek van Amerikaanse veiligheidsdiensten duidelijk werd dat de journalist Jamal Khashoggi in opdracht van de Saoedische kroonprins werd vermoord.
Het is ook geen geheim dat Greg Norman een groot aanhanger van Trump is.
Als de tien toernooien inderdaad worden georganiseerd, is het hoogst onzeker dat het oorspronkelijke idee van teamwedstrijden een feit wordt.
Maar mogelijk heeft Greg Norman goed heeft gekeken naar de vier toernooien van de Aramco Series van de Ladies European Tour, waarin steeds een teamwedstrijd (met vier vrouwen) en een individueel toernooi wordt gespeeld. Aramco is het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië.

Hoewel er officieel pas volgende week meer duidelijkheid moet komen, kreeg ESPN Greg Norman al zover dat hij zich uitliet over de nieuwe Tour.
Norman laat nu anderen de bedrijven zijn zakenimperium leiden, zo groot is zijn geloof in dit nieuwe initiatief: ‘That was a big, big decision because that's how much I believe in this. That's how much I believe in the people who have been behind this to get it to a point where we are now taking it and to a point where we will be live and have the first ball in the air in the [spring] of next year.’
Het lijkt voor de hand te liggen dat het Saudi International (begin februari) het openingstoernooi is. De eerste drie edities waren nog een onderdeel van de Europese Tour. Nu behoort het kampioenschap tot de Asian Tour.
De belangrijkste vraag moet echter nog worden beantwoord, want je kunt een schitterend circus bouwen, zonder artiesten is het maar een dooie boel. Al maanden wordt er in de VS en Groot-Brittannië bericht over bedragen van wel vijftig miljoen voor wie zich aan de nieuwe Tour committeert.
De Britse krant The Guardian schreef deze week dat aan een speler van het Amerikaanse Ryder Cup-team zelfs 150 miljoen dollar in het vooruitzicht is gesteld.
Een wanhoopsdaad?

Laatste nieuws