Moreel volkomen failliet

De PGA Tour weigert spelers toestemming te verlenen om aan de eerste wedstrijd van de tour van Greg Norman mee te doen. Volkomen terecht, want dit nieuwe initiatief is alleen gebaseerd op een poging om het straatje van een verkeerd regime schoon te boenen.
@media (max-width: 679px){#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633cbdeede30e img{#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633cbdeede30e img{#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633cbdeede30e img{#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633cbdeede30e img{#fig-633cbdeede30e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Greg Norman

De weigering van de PGA Tour om leden van 9 – 12 juni in Londen mee te laten doen, wordt ongetwijfeld gevolgd door een verbod op deelname aan de rest van de toernooien van de LIV Tour, waarvan er overigens twee op banen van de vorige Amerikaanse president worden gespeeld.
Dat Greg Norman, de CEO van de LIV Tour, daar weer fel op reageerde, was ook te verwachten. Hij ging weer enorm tekeer, gebruikte grote woorden. Dat doen lieden met een foute vaker. Ze kunnen het zakelijke moeilijk van het persoonlijke scheiden.
Het was van meet af aan een vendetta van Greg Norman, die al jaren probeert vooral de PGA Tour een loer te draaien.
Dat hij onlangs ook probeerde om een speciale invitatie voor het 150ste Open Championship te krijgen, paste helemaal bij de man die alle realiteitszin kwijt is.

Laten we het beestje bij de naam noemen.
De LIV Tour is niet bedoeld om golf beter te maken, om de sport te laten groeien. Het project, waarin de Saoedische machthebbers nog eens twee miljard dollar extra pompen, is alleen bedoeld om het imago van het land te verbeteren.
Daar is een alleszeggende term voor: sportswashing.
Wat Greg Norman en zijn vazallen zoals Lee Westwood ook zeggen: er is van alles mis met dit land. Elke vorm van ontkenning is wrijven in een olievlek.
Nog steeds zitten er in Saoedi-Arabië mensen gevangen omdat zij hun mening over het regime geven. Nog steeds weten we niet exact wat de rol van het land bij de aanslagen van 9 september 2001 is geweest. Wel dat vijftien van de kapers uit Saoedi-Arabië kwamen.
Wat we ook weten is dat Saoedi-Arabië in ons land geld heeft gestoken in Salafistische scholen waarin – volgens onderzoek van NRC in 2019 – ‘kinderen krijgen te horen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving’.
We weten eveneens dat het land Oeigoeren deporteert naar China en dat het een journalist van de Washington Post op gruwelijke wijze van het leven heeft laten beroven.

Saoedi-Arabië heeft weinig met sport en zeker niets met golf.
Greg Norman, de CEO van de LIV Tour verklaarde gisteren tegenover de BBC: ‘I'm very, very proud of the fact that when I go to Saudi Arabia I see these kids and these girls playing the game of golf. And the way the game is growing in that country is phenomenal. To me that's what it's all about.’
Het aantal golfers in het land kon Norman niet noemen: ‘Ik weet het niet, maar ik kan het wel vinden. Wat ik wel weet is dat het aantal golfers elk jaar blijft groeien.’

Norman vindt ook dat zijn tour en hij niet op disruptie uit zijn.
Oh? Hij organiseert ‘gewone’ toernooien met meer prijzengeld dan in Majors te verdienen is, waarin de winnaar vier miljoen krijgt en de nummer laatst ruim 110 duizend, ook al blijft hij in elk van de drie ronden niet onder de 90. Dat is disruptie en niets anders.
Disruptie die er uiteindelijk voor kan zorgen dat alleen de LIV Tour en de PGA Tour overblijven. Dit laatste circuit helpt de DP World Tour al om het hoofd boven water te houden en men zal toernooien als het Schots Open, het Iers Open en het BMW PGA best willen inpassen in het schema.
Wedstrijden als het Dutch Open dreigen door de ineenstorting van de DP World Tour toernooien van het tweede en derde plan te worden. Dat traditionele kampioenschappen met een lange historie mogelijk verdwijnen is ook het gevolg van de door Norman ingezette disruptie.

Eén ding is helder: als Greg Norman, de Saoediërs en spelers zoals Westwood, Mickelson en Garcia vinden dat ze veel geld willen verdienen met golf, dan moeten ze accepteren dat de PGA Tour daar een stokje voor wil steken. Dan moeten ze anvaarden dat er altijd een keuze is voor de pro’s: of je speelt hier, of je speelt daar. Van twee walletjes eten en op beide Tours, in de Majors en in de Ryder Cup uitkomen – daar kan geen sprake van zijn.
Maar een moreel failliet persoon als Greg Norman zal dat nooit in willen zien.

Laatste nieuws