DJ leidt de uittocht

Greg Norman heeft de namen bekendgemaakt van 42 spelers die volgende week in Londen meedoen aan de eerste wedstrijd van zijn Tour.

Dustin Johnson

De lijst voor het van 9 – 12 juni bij Londen te spelen toernooi wordt aangevoerd door Dustin Johnson, dertiende op de wereldranglijst en winnaar van het U.S. Open en The Masters, plus 22 andere wedstrijden van de PGA Tour.

Alleen al op de PGA Tour verdiende de 37-jarige Johnson ruim 74 miljoen dollar. Er zit in het 54-holes toernooi – zonder cut en met een shotgunstart – 25 miljoen dollar in de prijzenpot, waarvan vier miljoen voor de winnaar. De nummer 48 krijgt nog altijd ruim een ton.

Andere opvallende namen op de lijst – er moeten nog zes namen aan worden toegevoegd – zijn die van Sergio Garcia, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel, Ian Poulter, Branden Grace, Graeme McDowell, Kevin Na, Martin Kaymer en Lee Westwood.

Er staan drie spelers uit de top-50 van de wereldranglijst (Dustin Johnson, Louis Oosthuizen en Talor Gooch) op de deelnemerslijst en in totaal zestien uit de top-100. Twee sterke amateurs geven hun status en misschien ook wel een toekomst op de officiële Tours op: de Spanjaard David Puig en de Amerikaan James Piot.

Omdat er 42 namen bekend zijn gemaakt, is het wachten op de resterende zes.

Grote vraag is of Phil Mickelson ook overstapt. Van hem hebben we na zijn opzienbarende opmerkingen van een paar maanden geleden helemaal niets meer gehoord.

Er doen van 9 – 12 juni veel reguliere Europese Tour-spelers mee, zoals Bernd Wiesberger, Pablo Larrazabal, Laurie Canter, Oliver Bekker, Wade Ormsby, Shaun Norris, Sam Horsfield, Richard Bland, Justin Harding en Adrian Otaegui.

Maar Dustin Johnson is toch de grootste vis die Greg Norman – bijnaam: de Great White Shark – heeft gevangen. In februari zei Johnson nog dat hij zich volledig gecommitteerd had aan de PGA Tour. In de afgelopen uren meldde zijn manager ‘dat Dustin hier de afgelopen twee jaar over heeft nagedacht en besloot dat het [de overstap, red.] in het belang van hem en zijn familie was. Hij heeft nooit problemen gehad met de PGA Tour en is dankbaar voor alles wat het hem heeft opgeleverd, maar uiteindelijk vond hij dit te interessant om niet op in te gaan.’

Het zou niemand verbazen als Dustin Johnson een stevig bedrag als tekengeld heeft ontvangen. De overstap kost Johnson om te beginnen wel een belangrijke sponsor. RBC (Royal Bank of Canada) gaat met hem stoppen. Uitgerekend tijdens de eerste wedstrijd van de Saoedische reeks wordt op de PGA Tour het RBC Canadian Open gespeeld.

Wat voor gevolgen de deelname aan het toernooi in Londen heeft, is nog onduidelijk. De PGA Tour en de DP World Tour kunnen besluiten om hun leden te schorsen of zelfs definitief uit te sluiten. Ook is het de vraag of de USGA maatregelen neemt. Een week na het toernooi in Londen wordt immers het U.S. Open gespeeld.