Groen licht voor EK op Hilversum

Het Europees Landenteam Kampioenschap 2020 voor mannen wordt van 9 tot en met 12 september gespeeld. Wel met de nodige aanpassingen en zonder publiek.
Hilversumsche Golfclub

Covid-19 of geen covid-19 – er wordt volgende week op hoog niveau gestreden op de Hilversumsche Golfclub, al zal het in tal van opzichten een ander kampioenschap worden.
De teams van onder andere Engeland, Wales, Schotland, Ierland, Portugal en Spanje zullen niet naar Nederland afreizen. Zoals het er nu naar uitziet doen er volgende week veertien landen mee aan het ELTK.
Elk teams bestaat niet uit zes, maar uit vier spelers. Er wordt maar één strokeplay-kwalificatieronde gespeeld en in de matchplayfase is er per match steeds één foursome en zijn er twee singles.
Nederland brengt Jerry Ji, Nordin van Tilburg, Kiet van der Weele en Bob Geurts aan de start. Coach Maarten Lafeber kan geen beroep doen op de geblesseerde Koen Kouwenaar (achtste op de Europese ranking) en Dario Antonisse.

‘Nadat de Europese Golf Associatie (EGA) het individueel EK in Bordeaux – dat deze week had moeten worden gespeeld – had afgelast, was de weg vrij voor het kampioenschap op Hilversum’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens.
De regio rond Bordeaux is door de Franse overheid tot risicogebied verklaard en dat zou het reizen naar Nederland lastig hebben gemaakt. Het gros van de spelers die op Hilversum spelen, zou ook in Frankrijk aan de start zijn verschenen.
Stevens verwacht geen problemen. ‘Natuurlijk worden er tal van voorzorgsmaatregelen genomen’, zegt hij. ‘Natuurlijk is er ook overleg met de gemeente Hilversum geweest. Toen we lieten weten dat er dagelijks maximaal 250 mensen op de club zijn, had men geen enkel bezwaar.’
De begrenzing van het aantal personen betekent wel dat er geen publiek zal zijn tijdens het ELTK.
‘Zo’n zeven, acht teams komen met eigen vervoer’, zegt Stevens. ‘En het transport van het hotel naar de baan en vice versa zal met eigen busjes geschieden. In de baan ben je steeds maar met een paar mensen samen en iedereen vult in de kwalificaties zijn eigen scorekaart in.’
‘In het clubhuis heeft elk team zijn eigen tafel en het is er ruim genoeg om honderd mensen een plaats te geven. Iedereen moet blijven zitten en dat is conform de regels voor de horeca. Ook buiten, op het terras.’
De NGF heeft wel een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. De medewerkers zullen spelers, coaches, officials en andere aanwezigen indien noodzakelijk aanspreken als het om de handhaving van de in ons land geldende covid-19 regels gaat.
Normaal gesproken wordt het toernooi met een ceremonie geopend, maar die komt te vervallen.
‘Hoe we dat met de prijsuitreiking doen, is nog niet duidelijk’, aldus Jeroen Stevens. ‘Daar moeten we samen met de EGA nog een besluit over nemen.’
Maar hoe zit met gezondheid van de aanwezigen op Hilversum? Wordt er vooraf getest?
‘Alleen als iemand klachten heeft’, legt Stevens uit. ‘Daartoe hebben we een commercieel lab ingehuurd. Maar we moeten met de EGA nog wel bespreken wat de gevolgen van een positief testresultaat zijn. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles en je wilt de leden van de Hilversumsche niet met een probleem opzadelen.’
Meer informatie via website Europese Golf Associatie

Laatste nieuws